Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne na ciepło w wersji obiadowej zamiast kotleta, ale równie smaczne na zimno jako finger food na imprezie albo jako białkowy element budda bowl czy wrzutka do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy - wegańskie kuleczki "serowe" z tofu.
Z poniższej porcji składników wychodzi ponad 30 kuleczek - sporo, ale uwierz, że znikają błyskawicznie ;)
Składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 180 g)
- 2,5 szklanki wody do gotowania kaszy
- dwie kostki naturalnego tofu (po 180 g, czyli 360 g)
- 6 - 8 łyżek płatków drożdżowych
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę zalej wodą i ugotuj. Wody jest trochę więcej, żeby kasza się lekko rozgotowała. Postaw garnek z zalaną kaszą na ogniu, nie mieszaj, gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Kaszę lekko przestudź. Do przestudzonej kaszy dodaj tofu, płatki drożdżowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Spróbuj i dosól do smaku.
Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz delikatnie zwilżać dłonie zimną wodą, co ułatwi lepienie. Obtaczaj kuleczki w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz