Kuleczki "serowe" z tofu

Smażone wegańskie kuleczki serowe z tofu warzy warzywa


Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne na ciepło w wersji obiadowej zamiast kotleta, ale równie smaczne na zimno jako finger food na imprezie albo jako białkowy element budda bowl czy wrzutka do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy - wegańskie kuleczki "serowe" z tofu.

Z poniższej porcji składników wychodzi ponad 30 kuleczek - sporo, ale uwierz, że znikają błyskawicznie ;) 

Składniki:

- szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 180 g)

- 2,5 szklanki wody do gotowania kaszy

- dwie kostki naturalnego tofu (po 180 g, czyli 360 g)

- 6 - 8 łyżek płatków drożdżowych

- sok z jednej cytryny

- sól do smaku

- bułka tarta

- olej do smażenia


Przygotowanie:

Kaszę zalej wodą i ugotuj. Wody jest trochę więcej, żeby kasza się lekko rozgotowała. Postaw garnek z zalaną kaszą na ogniu, nie mieszaj, gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Kaszę lekko przestudź. Do przestudzonej kaszy dodaj tofu, płatki drożdżowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Spróbuj i dosól do smaku. 

Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Możesz delikatnie zwilżać dłonie zimną wodą, co ułatwi lepienie. Obtaczaj kuleczki w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Kuleczki bezserowe z naturalnego tofu warzy warzywa


Wegańskie kuleczki serowe z tofu i kaszy jaglanej


Komentarze