Tarta chałwowa z truskawkami - bez pieczenia

bezglutenowa wegańska tarta bez pieczenia

Przed Wami przepis na zadziwiająco prostą i szybką w przygotowaniu tartę z chałwowym kremem i truskawkami. Na dodatek jest bezglutenowa i z niewielką ilością cukru. A smakuje jak niebo. Tak. Gdyby ktoś mi kazał opisać jak smakuje niebo, to poczęstowałabym go tą tartą. 

Spód:
- 200 g daktyli suszonych
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego

Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez minimum 20 minut. Do blendera wsyp płatki owsiane i zblenduj je chwilę, ale nie na mąkę. Do płatków dodaj daktyle (bez wody) i olej kokosowy. Jeżeli olej jest płynny, dodaj dwie łyżki zamiast jednej. Zblenduj całość na masę. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, możesz w trakcie dolewać odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, a następnie gotową masą. Jeżeli masa zbyt mocno klei się do dłoni, zwilż je delikatnie zimną wodą i rozprowadź masę na równą grubość.

Krem - to dokładnie ten sam krem, który pokazywałam tutaj
- 0,5 litra mleka sojowego niesłodzonego 
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (olej w formie stałej, jeżeli dodajesz płynny podwój objętość)

3/4 mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą część wymieszaj dokładnie z mąką i wlej do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, wyłączamy ogień. Do budyniu dodajemy tahini i olej kokosowy i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Ciepły krem ma ciągnącą konsystencję, tak ma być, po schłodzeniu się zmienia ;)

Gotowy krem wylewamy na spód tarty i układamy na górze truskawki lub ulubione owoce. Tartę należy schłodzić minimum 4 godziny przed podaniem. Krem wtedy zgęstnieje i będzie dobrze się kroić. 
Tarta nie jest bardzo słodka, bo preferuję takie właśnie desery. Możesz dosłodzić krem, jeżeli lubisz bardziej słodko ;)
wegańska tarta z truskawkami

Komentarze

  1. myslisz zebz olejem rzepakowym/oliwą albo masłem weganskim wyjdzie? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz zamienić olej kokosowy, to zamień na wegańskie masło lub margarynę. Musi być tłuszcz, który się utwardza. Wtedy krem będzie miał odpowiednią konsystencję i nie będzie się wylewał po rozkrojeniu ;)

      Usuń
  2. Pyyyszne, ale i tak mi wyciekł krem. Czy to może być dlatego, że dałam za mało skrobii ziemniaczanej? Bo to chyba główny zagęszczacz, dobrze rozumiem? Dziękuję za ten przepis, super odkrycie i idealne na lato <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia zagęszcza i olej kokosowy, ale tylko gdy jest schłodzony. Dlatego trzeba tartę schłodzić przed krojeniem. Więc albo za mało skrobi albo za krótko w lodówce ;) Cieszę się, że mimo to smakowała ;) Polecam jeszcze z innymi sezonowymi owocami, sprawdzą się porzeczki, maliny, jeżyny czy borówki

      Usuń
  3. Tarta wyszła pyszna, prosty przepis i bez pieczenia. U mnie z borówkami ☺️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz