Krem chałwowy na mleku sojowym

Wegański krem chałwowy do ciast i tortów

Takie proste desery są najlepsze. Nie dość, że szybko się przyrządza, to jeszcze zrobisz go ze składników, które zawsze masz w domu. A smak? Smak Cię zadziwi, bo smakuje naprawdę wykwintnie. 

Składniki:
- 0,5 litra mleka sojowego niesłodzonego (możesz zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, wtedy zmniejsz ilość cukru w przepisie)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3,5 łyżki cukru
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki oleju kokosowego rafinowanego

3/4 mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą część wymieszaj dokładnie z mąką i wlej do gotującego się mleka dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, wyłączamy ogień i studzimy. Budyń przekładamy do blendera, dodajemy tahini i olej kokosowy i miksujemy na gładki krem. Rozkładamy do pucharków i po przestygnięciu chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce. Podajemy z konfiturą malinową, a w sezonie letnim świetnie będzie smakować ze świeżymi porzeczkami, jeżynami, malinami, truskawkami czy poziomkami.

Komentarze