Racuchy z bananami pod orzechową pianką

Pianka orzechowa z masła orzechowego


Babcine racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku to z pewnością nie tylko moje wspomnienie z dzieciństwa. I to wspomnienie jest inspiracją do przepisu poniżej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na jego bazie przyrządzić klasyczną wersję.

Racuchy:

- 400 g jogurtu naturalnego sojowego
- 2 banany
- 150 -200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia

Banany kroimy w kostkę, dodajemy jogurt, mąkę, sodę i całość mieszamy do uzyskania gęstej masy. Niewielkie porcje ciasta nakładamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym, albo i nie ;)

Orzechowa pianka:
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 ml zimnej wody
- syrop z agawy lub klonowy do smaku
- szczypta soli

W naczyniu blendera umieszczamy orzechy, olej, syrop, sól i całość miksujemy do momentu uzyskania masła orzechowego. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, możemy dolać jeszcze więcej wody.

Komentarze