Podsmażone ziemniaki, rozpływający się w ustach bakłażan, sycący sos pomidorowo-warzywny, a wszystko pod beszamelową pierzynką z chrupiącą bezserową skórką na wierzchu. Czy może być pyszniej?
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- kostka wędzonego tofu
- 1 marchew
- pół puszki groszku konserwowego
- 400 g passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- olej do smażenia
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, sos sojowy, oregano, sól, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w plastry. Następnie smażymy je po obu ze stron na niewielkiej ilości oleju. Wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego.
2. Kroimy bakłażana w plastry i smażymy na tej samej patelni. Podczas smażenia nie dolewajcie zbyt dużo oleju, bo bakłażan ma to do siebie, że wchłonie każdą ilość. Następnie podsmażonego bakłażana przekładamy na bok.
3. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy się lekko zezłocą, dodajemy przyprawy: sól, sos sojowy, paprykę słodką i wędzoną oraz oregano. Dodajemy pokruszone w palcach tofu i całość chwilę smażymy. Możemy podlać delikatnie białym wytrawnym winem. Po chwili smażenia dodajemy startą na tarce marchew, następnie groszek i na koniec zalewamy passatą pomidorową. Możemy podlać odrobiną wody lub bulionu. Całość dusimy ok. pół godziny.
4. Na dno rondla wlewamy olej, chwilę podgrzewamy i dodajemy mąkę. Robimy zasmażkę. Kiedy zasmażka gotowa, zaczynamy dolewać małymi ilościami mleko roślinne, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. W międzyczasie przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gdy uzyskamy konsystencję rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
5. Na wyłożone wcześniej ziemniaki wlewamy 2/3 naszego sosu pomidorowego. Obsypujemy łyżką płatków drożdżowych. Na wierzch nakładamy 1/3 sosu beszamelowego. Następnie układamy plastry bakłażana. Na to resztę sosu pomidorowego, beszamel i posypujemy z wierzchu płatkami drożdżowymi.
6. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu studzimy ok. 20 minut. Dzięki temu dobrze się kroi.
Komentarze
Prześlij komentarz