Zrobienie tego serka jest tak proste, że po prostu musicie tego spróbować ;)
Labneh to libański serek robiony na bazie jogurtu greckiego. Teraz kiedy bez problemu można kupić jogurty roślinne, łatwo o wegańską wersję tego dania.
Dodatkowo można szaleć ze smakami. Przygotować go na słodko albo wytrawnie. Możliwościom nie ma końca.
Składniki:
- jogurt naturalny sojowy 500 g
- łyżeczka soli
- dwie łyżeczki dowolnej przyprawy
Zamiast jogurtu sojowego możesz użyć dowolnego - kokosowego, migdałowego. Jeżeli masz mniejszą porcję jogurtu zmniejsz ilość przypraw. Ja tym razem podzieliłam jogurt na dwie porcje i zrobiłam dwa różne smaki. Do jednej części dodałam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a do drugiej przyprawę suszone pomidory z ziołami toskańskimi. Sprawdzi się na pewno wersja z pieprzem ziołowym, chrzanem czy szczypiorkiem. Możesz też do jogurtu dodać tylko sól, wtedy otrzymasz wersję naturalną, którą można wykorzystać do naleśników czy tostów z dżemem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotuj wysoką miskę lub słoik. Rozłóż na nim podwójnie złożoną gazę, a na gazę wylej jogurt. Ściśnij od góry gazę gumką recepturką lub sznurkiem i zawieś nad miską, tak aby serwatka mogła swobodnie ściekać. Włóż to do lodówki na minimum dwa dni, w międzyczasie odlewając skapującą serwatkę. Po tym czasie serek jest już gotowy do jedzenia. Im dłużej powisi, jego konsystencja będzie bardziej zwarta.
Komentarze
Prześlij komentarz