Makaron z cukinią w cytrynowym sosie

Makaron z cytrynowym sosem i cukinią

Jestem zdania, że w prostocie siła. Czasem wystarczy kilkanaście minut i kilka składników, żeby stworzyć naprawdę wykwintne danie. Taki właśnie jest ten przepis. Nie wierzycie? Sami się przekonajcie ;)

Składniki:
- dowolny makaron (na zdjęciu bucatini)
- jedna mała cukinia
- kawałek białej części pora
- ząbek czosnku
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- ćwierć szklanki mleka roślinnego


To danie robi się naprawdę szybko, dlatego tym razem zacznij przygotowanie od zagotowania wody na makaron. Kiedy makaron już się zacznie gotować, rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, mieszamy chwilę i dorzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora. Chwilę smażymy, solimy i dorzucamy cukinię. Możesz pokroić ją w kostkę lub w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy do momentu, aż cukinia nie będzie surowa, wtedy dorzucamy startą na tarce skórkę z połówki cytryny. Wlewamy mleko roślinne i dusimy całość, żeby mleko się zredukowało. Na koniec wlewamy sok z połówki cytryny, wrzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy. Podajemy koniecznie ze świeżo mielonym albo cytrynowym pieprzem i odrobiną płatków drożdżowych.

Komentarze