Roladki z bakłażana z twarożkiem z tofu i włoskimi orzechami

wegańskie roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana z twarożkiem z tofu i prażonymi orzechami włoskimi to pyszna zimna przystawka. Sprawdzi się na imprezy przy grillu, ale również na romantyczny wieczór przy winie. 

Składniki:
- 1 bakłażan
- 100 g orzechów włoskich
- oliwa z oliwek, sól

Na twarożek:
- kostka naturalnego tofu
- 100 ml wody z kiszonych ogórków (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
- 50 ml oleju lnianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych

Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry - około 1 cm. Posmaruj każdą ze stron delikatnie oliwą z oliwek i oprósz odrobiną soli. Plastry bakłażana możesz grillować, ale doskonale sprawdzi się tutaj również sucha patelnia. Smaż do momentu zrumienienia po obu stronach. Plastry bakłażana odłóż do wystudzenia. 

W międzyczasie przygotuj orzechy. Upraż je na suchej patelni, a następnie rozdrobnij w moździerzu.

Wszystkie składniki twarożku umieść w blenderze i zmiksuj na gładko. 

Następnie każdy plaster smaruj serkiem, obsypuj orzechami i zwijaj w ruloniki. 
Świetnie smakuje na zimno ;)

bakłażan, tofu, orzechy włoskie

Komentarze