Warzywa pieczone w różnych marynatach z hummusem z fasoli


Hummus z fasoli

Małym nakładem pracy i bez żadnych trudności możesz przygotować sobie prawdziwą ucztę różnorodnych smaków. Już samo upieczenie warzyw, zamiast ich ugotowanie, podnosi ich smak na zupełnie inny poziom, a kiedy każde z nich zamarynujemy inaczej, otrzymujemy danie, które zaspokoi wszystkie nasze kubki smakowe. Podane z fasolowym hummusem stają się naprawdę sycącą propozycją, a dodatek świeżej kolendry działa orzeźwiająco.

Sposób przygotowania:
Warzywa obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zamarynuj każde z nich w osobnej marynacie i pozostaw na minimum 20 minut. Po tym czasie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do momentu aż będą miały pożądaną przez Ciebie konsystencję (ja lubię piec krótko, żeby były nadal chrupiące, pilnuję jedynie ziemniaków, żeby nie były surowe) - około 30 minut.

1. Marchewka w słodko ostrej marynacie:
- 3 marchewki pokrojone w słupki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka harissy lub ostrej mielonej papryki
- szczypta soli

2. Cytrynowa cukinia:
- mała cukinia pokrojona w plastry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- szczypta soli

3. Kalafior z kminkiem
- pół kalafiora rozdzielonego na różyczki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka podprażonych na suchej patelni nasion kminku, zmiażdżonych w moździerzu
- szczypta soli

4. Wędzone ziemniaki
- 4 małe ziemniaki pokrojone w plastry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta soli

5. Hummus z fasoli:
- 250 g suchej białej fasoli lub puszka ugotowanej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- czubata łyżka pasty tahini
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- zimna woda

Fasolę namocz dzień wcześniej w solance (na 1 litr wody łyżka soli). Następnego dnia odlej solankę, zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości. Jeżeli korzystasz z fasoli w puszce, ten krok masz już za sobą ;) Ugotowaną fasolę wraz z pozostałymi składnikami umieść w blenderze i blenduj na gładką masę. Dolewaj po trochu wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Komentarze