Czy Wy też podzielacie moją miłość do pesto? Wolicie czerwone czy zielone? A może tak oba na raz? W tym daniu to możliwe. Często przygotowuję pesto i zajadam je nie tylko z makaronem, ale i w risotto, czy na kanapkach. Nie mam jednego ulubionego przepisu na pesto, bo eksperymentuję, mieszając różne zioła i nasiona. Lubię połączenie pietruszki i włoskich orzechów, ale też ostre pesto z rukoli, czy delikatne z jarmużu. I te soczyste kolory!
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- około 100 ml gorącej wody
- łyżka oleju
- szczypta soli
Wysyp mąkę na blat, dodaj sól. W środku zrób dołeczek, do którego wlej olej i odrobinę gorącej wody. Zacznij zgniatać ciasto, dolewając kolejne porcje wody, do momentu uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą lub przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny. W międzyczasie przygotuj farsz i pesto.
Farsz z czerwonym pesto:
- słoik suszonych pomidorów
- dwie garści słonecznika
- dwie garści pestek dyni
- kostka naturalnego tofu
- 2 ząbki czosnku
Na suchej patelni upraż słonecznik i dynię. Odsączone z oleju pomidory, czosnek i uprażone pestki zblenduj na pesto. Dodaj tofu i zblenduj razem.
Zielone pesto z rukoli:
- 100 g rukoli
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 75 ml oliwy z oliwek
Całość umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładkie pesto.
Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty. Mam od dawna maszynkę do makaronu i usprawnia ona bardzo wałkowanie ciasta nie tylko na makaron. W przypadku różnego rodzaju pierożków okazuje się być bardzo przydatna i znacznie przyspiesza pracę. Dzięki maszynce do makaronu mam kontrolę nad grubością ciasta. Moim ideałem są pierożki, do których ciasto wałkuję na 2 mm. Na jednym z płatów układaj w odstępach kuleczki - porcje farszu. Następnie przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj przestrzenie pomiędzy farszem wodą. Nałóż na górę drugi płat rozwałkowanego ciasta. Powycinaj okrągłe pierożki. Sklejaj brzegi, pozbywając się powietrza między płatami ciasta. Pierożki gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podaj polane zielonym pesto.
Dzięki temu, że farsz nie jest mokry, nie musisz od razu gotować pierożków. Możesz przygotować je wcześniej i przykryć ściereczką, żeby nie obsychały, a ugotować później na świeżo przed podaniem. Ciasto się nie rozmoczy i nie rozpadnie.
Komentarze
Prześlij komentarz