Makaron i passata pomidorowa to obowiązkowe produkty w mojej kuchni i muszą być zawsze w zapasie. Sięgam po nie wtedy, kiedy nie mam pomysłu, co zrobić na obiad albo szukam szybkiej propozycji. Najczęściej jest to spaghetti w pomidorowo-ziołowym sosie. Tym razem jednak sos pomidorowy połączyłam z mleczkiem kokosowym i wykorzystałam do zrobienia zapiekanki. Atutem tego dania jest to, że przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Robimy tylko sos, łączymy z suchym makaronem, a reszta dzieje się już w piekarniku.
Składniki:
- 350 g suchego makaronu penne
- 400 ml passaty pomidorowej
- szklanka wody
- pół puszki mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka kurkumy
- łyżeczka wędzonej papryki
- płatki drożdżowe do posypania (ok. 3 łyżki)
- sól do smaku
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj przyprawy i sól. Smaż chwilę, żeby przyprawy uwolniły więcej aromatu. Zalej wszystko passatą pomidorową, dolej szklankę wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut. Dodaj mleczko kokosowe. Całość zamieszaj i zdejmij z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu. Wsyp połowę makaronu. Zalej sosem, posyp płatkami drożdżowymi. Wsyp pozostałą część makaronu, zalej resztą sosu tak, żeby makaron był przykryty sosem. Posyp wierzch płatkami drożdżowymi i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
Ważne jest, żeby sos był rzadki. W trakcie pieczenia makaron wchłonie nadmiar wody. Przypilnuj też, żeby sos przykrywał makaron, ponieważ wystające kawałki makaronu nie zmiękną, tylko zrobią się twarde i suche. Ważne też jest, żeby makaron zalewać gorącym sosem i od razu wkładać do piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz