Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 100 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju kokosowego
- gałka muszkatołowa
- 4 cebule
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 2 łyżki cukru lub innego słodzidła
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- pół szklanki bułki tartej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól do smaku
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową i mleko roślinne i ugniatamy na kremowe puree.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w piórka cebule. Smażymy chwilę, dając się lekko zezłocić cebuli. Następnie dodajemy cukier i solimy do smaku. Smażymy nie mieszając zbyt często. Kiedy cebula jest miękka podlewamy ją winem i smażymy do odparowania alkoholu. Wyciągamy liście laurowe i ziele.
3. Bułkę tartą, płatki drożdżowe i 3 łyżki oleju mieszamy w misce.
4. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wykładamy puree. Na puree wykładamy skarmelizowaną cebulę i posypujemy całość kruszonką z bułki tartej.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, do momentu zrumienienia się bułki tartej.
Komentarze
Prześlij komentarz