A kto powiedział, że tofunik można jeść tylko na słodko? Spróbujcie połączenia oliwek, suszonych pomidorów, kremowego tofu z lekko słodkim pumperniklem. Mmmmmmm, to jest pyszne!
- 250 g pumpernikla
- 2 łyżki oleju kokosowego
Umieść pumpernikiel w naczyniu blendera, dodaj olej i zblenduj na masę. Wysyp wszystko do tortownicy i wyrównaj, zakrywając całe dno.
Przygotuj masę:
- 2 kostki naturalnego tofu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 400 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki poza mlekiem i olejem umieść w misce i zacznij blendować ręcznym blenderem. Dolewaj porcjami mleko roślinne i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj olej kokosowy i jeszcze raz wszystko zblenduj. Masa będzie dosyć rzadka, ale nie martw się, wszystko ładnie się zetnie w piekarniku.
Do masy wmieszaj dodatki:
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- kilkanaście oliwek
Pomidory możesz drobno posiekać lub zmielić na pesto. Oliwki dodaj w całości.
Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i kilka oliwek, delikatnie wciskając je w masę. Delikatnie polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 40 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i przestudź w ten sposób tofurnik. Można zajadać już na ciepło, ale również na zimno następnego dnia ;) Możesz również potraktować ten przepis jako bazę i zmieniać dodatki. Dobrze sprawdzą się szparagi albo brokuł.
Komentarze
Prześlij komentarz