Kto nie lubi smażonych pomidorów. Dodajcie do tego jeszcze rozpływającego się w ustach, smażonego bakłażana, kremowy sos z nerkowców, kruchą pastę z ciecierzycy,dodatek delikatnej czerwonej soczewicy, wszystko obficie polanę dobrą oliwą z oliwek i mamy świetną propozycję na śniadanie lub ciepłą kolację.
Składniki:
- pół dużego bakłażana lub jeden mały
- 100 g suchej czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- szczypta harrisy lub chilli
- sól do smaku
- olej do smażenia
Składniki na wegańskie jajo:
- garść nerkowców
- 50 ml zimnej wody
- 3 łyżki gotowanej ciecierzycy
- pół łyżeczki kurkumy
- sól kala namak do smaku
Zacznij od zalania nerkowców wrzątkiem, żeby zmiękły. Następnie pokrój bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i usmaż bakłażana. Gdy bakłażan zmięknie, dodaj przyprawy, sól i wsyp czerwoną soczewicę. Podsmaż chwilę całość i wlej około 200 ml wody. Duś do momentu, kiedy soczewica będzie miękka, ewentualnie dolej jeszcze odrobinę wody. Następnie wlej pomidory i duś jeszcze przez chwilę, żeby się smaki przegryzły.
W międzyczasie, kiedy szakszuka się dusi, przygotuj składniki "jaja". Namoczone nerkowce odsącz z wrzątku. Umieść w blenderze, dodaj 50 ml zimnej wody, szczyptę soli kala namak i zblenduj na gładko. To będzie nasze "białko". Gotowaną ciecierzycę rozgnieć widelcem z kurkumą i solą kala namak. To nasze "żółtko".
Wyłóż na talerz porcję szakszuki. Nałóż masę z nerkowców i z ciecierzycy. Posyp zieloną pietruszką lub świeżą kolendrą i polej dobrą oliwą z oliwek, w końcu raz się żyje ;)
Komentarze
Prześlij komentarz