![]() |
Pizza alzacka to danie kuchni niemieckiej - drożdżowy placek wysmarowany śmietaną i twarogowym serkiem z cebulą i boczkiem. Według mnie nie ma dania, którego nie da się zweganizować i tym razem poszło bardzo łatwo. Efekt końcowy dużo zdrowszy i bardziej fit od oryginału. Sprawdźcie sami ;)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 200 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z solą i oliwą, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Biały sos z nerkowców:
- garść nerkowców
- garść płatków drożdżowych
- 100 ml zimnej wody
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Zalej nerkowce wrzątkiem i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz nerkowce i umieść wszystkie składniki na biały sos z nerkowców w blenderze. Zmiksuj na gładko. W wersji dla oszczędnych możesz zamienić nerkowce na słonecznik.
Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- kilka plastrów wegańskiego boczku z Bezmięsnego lub pół kostki wędzonego tofu
Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i wyłóż na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrób ciasto rękami na cienki placek (3-5 mm), rozciągając je palcami na blasze. Posmaruj białym sosem z nerkowców. Na wierzchu ułóż cebulę pokrojoną jak lubisz (w krążki, paski, kostkę).
W mojej wersji na pizzy alzackiej tradycyjny boczek zastąpiłam wegańskim boczkiem z Bezmięsnego. Dodałam go na pizzę w połowie pieczenia.
Możesz też użyć wędzonego tofu. Pokrój je jak lubisz i dodaj na pizzę razem z cebulą.
Pieczemy w temperaturze 250 stopni do momentu zarumienienia się brzegów.
Komentarze
Prześlij komentarz