Flammkuchen czyli wegańska pizza alzacka z białym sosem z nerkowców

wegańskie flammkuchen



Pizza alzacka to danie kuchni niemieckiej - drożdżowy placek wysmarowany śmietaną i twarogowym serkiem z cebulą i boczkiem. Według mnie nie ma dania, którego nie da się zweganizować i tym razem poszło bardzo łatwo. Efekt końcowy dużo zdrowszy i bardziej fit od oryginału. Sprawdźcie sami ;)

 Ciasto: 

- 20 g świeżych drożdży

- 250 g mąki pszennej + mąka do podsypania

- 200 ml ciepłej wody

- łyżeczka soli

- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z solą i oliwą, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. 


Biały sos z nerkowców:

- garść nerkowców

- garść płatków drożdżowych

- 100 ml zimnej wody

- sól do smaku

- sok z cytryny do smaku


Zalej nerkowce wrzątkiem i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz nerkowce i umieść wszystkie składniki na biały sos z nerkowców w blenderze. Zmiksuj na gładko. W wersji dla oszczędnych możesz zamienić nerkowce na słonecznik.


Dodatkowo:

- 1 duża cebula

- kilka plastrów wegańskiego boczku z Bezmięsnego lub pół kostki wędzonego tofu

Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i wyłóż na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrób ciasto rękami na cienki placek (3-5 mm), rozciągając je palcami na blasze. Posmaruj białym sosem z nerkowców. Na wierzchu ułóż cebulę pokrojoną jak lubisz (w krążki, paski, kostkę). 

W mojej wersji na pizzy alzackiej tradycyjny boczek zastąpiłam wegańskim boczkiem z Bezmięsnego. Dodałam go na pizzę w połowie pieczenia.

Możesz też użyć wędzonego tofu. Pokrój je jak lubisz i dodaj na pizzę razem z cebulą.

Pieczemy w temperaturze 250 stopni do momentu zarumienienia się brzegów.

i boczkiem z bezmięsnego

pizza wegańska z białym sosem




Komentarze