Sezon na pieczone jabłka uważam za otwarty! Wszyscy znamy pieczone jabłka w słodkiej wersji z orzechami. Ja proponuję Wam wersję wytrawną, obiadową - pieczone jabłka nadziewane fasolą. Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie ;)
Składniki:
- 4 jabłka
- 250 g suchej fasoli białej
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki majeranku
- łyżka wędzonej papryki
Fasolę namocz na minimum 12 godzin, a następnie wymień wodę posól (1 łyżka) i gotuj do miękkości. Ugotowaną fasolę wymieszaj z olejem i wszystkimi przyprawami. Z jabłek wydrąż środek. Resztki, które odetniesz możesz pokroić w kostkę i dodać do fasoli z przyprawami. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, nałóż do nich fasoli. Pozostałą fasolę wysyp dookoła i upiecz razem z jabłkami. Możesz ją zjeść od razu po upieczeniu lub wykorzystać na zimno np. do sałatki albo buddha bowl. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 45 minut do godziny (w zależności od rodzaju i twardości jabłek). Podczas pieczenia przemieszaj czasem fasolę, żeby się równomiernie przypiekała.
Puree ziemniaczano-selerowe
- mały seler
- 3 duże ziemniaki
- 100 ml mleka roślinnego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Seler gotuje się dłużej od ziemniaków, dlatego pokrój go w mniejsze kawałki. Po ugotowaniu przeciśnij warzywa przez praskę dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
Komentarze
Prześlij komentarz