Pieczone jabłka nadziewane fasolą i puree ziemniaczano-selerowe

z wegańskim puree ziemniaczano-selerowym


Sezon na pieczone jabłka uważam za otwarty! Wszyscy znamy pieczone jabłka w słodkiej wersji z orzechami. Ja proponuję Wam wersję wytrawną, obiadową - pieczone jabłka nadziewane fasolą. Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie ;)

Składniki: 

- 4 jabłka 

- 250 g suchej fasoli białej

- 2-3 ząbki czosnku

- 5 łyżek oleju rzepakowego

- łyżka sosu sojowego

- 2 łyżki majeranku

- łyżka wędzonej papryki


Fasolę namocz na minimum 12 godzin, a następnie wymień wodę posól (1 łyżka) i gotuj do miękkości. Ugotowaną fasolę wymieszaj z olejem i wszystkimi przyprawami. Z jabłek wydrąż środek. Resztki, które odetniesz możesz pokroić w kostkę i dodać do fasoli z przyprawami. W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, nałóż do nich fasoli. Pozostałą fasolę wysyp dookoła i upiecz razem z jabłkami. Możesz ją zjeść od razu po upieczeniu lub wykorzystać na zimno np. do sałatki albo buddha bowl. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 45 minut do godziny (w zależności od rodzaju i twardości jabłek). Podczas pieczenia przemieszaj czasem fasolę, żeby się równomiernie przypiekała.


Puree ziemniaczano-selerowe

- mały seler

- 3 duże ziemniaki

- 100 ml mleka roślinnego

- pół łyżeczki gałki muszkatołowej

- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Seler gotuje się dłużej od ziemniaków, dlatego pokrój go w mniejsze kawałki. Po ugotowaniu przeciśnij warzywa przez praskę dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.


jesienny wegański obiad

wegański obiad z fasolą






Komentarze