Soczewica po burgundzku

wegańskie, roślinne wykwintne jesienne danie


Pyszne, sycące, aromatyczne, jesienne danie, do przygotowania którego absolutnie nie może zabraknąć dobrego, wytrawnego czerwonego wina. To ono gra tutaj główną rolę, podbija smaki, nadaje charakteru.


Składniki:

- 150 g suchej zielonej soczewicy

- 4 małe cebule (najlepiej szalotki)

- 2 spore marchewki

- 150 g małych pieczarek

- 4 ząbki czosnku

- pół litra bulionu warzywnego

- 150 -200 ml czerwonego wytrawnego wina

- olej do smażenia

- 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego

- 2 łyżki sosu sojowego

- łyżka wędzonej papryki

- łyżka suszonego tymianku

- sól do smaku


Przygotowanie:

W osobnym garnku ugotuj soczewicę. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej i wrzuć na niego liście laurowe, ziele angielskie i pieczarki w całości. Smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Ponownie chwilę smaż, a następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż i dodaj pozostałe przyprawy. Po chwili wlej wino i poczekaj, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i zalej całość bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż część bulionu odparuje i cebula się rozpadnie - około 15-20 minut.


z marchewką i pieczarkami

wegański obiad z soczewicą




Komentarze