Pyszne, sycące, aromatyczne, jesienne danie, do przygotowania którego absolutnie nie może zabraknąć dobrego, wytrawnego czerwonego wina. To ono gra tutaj główną rolę, podbija smaki, nadaje charakteru.
Składniki:
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 4 małe cebule (najlepiej szalotki)
- 2 spore marchewki
- 150 g małych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pół litra bulionu warzywnego
- 150 -200 ml czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
- 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka wędzonej papryki
- łyżka suszonego tymianku
- sól do smaku
Przygotowanie:
W osobnym garnku ugotuj soczewicę. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej i wrzuć na niego liście laurowe, ziele angielskie i pieczarki w całości. Smaż chwilę, aż się zrumienią, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Ponownie chwilę smaż, a następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż i dodaj pozostałe przyprawy. Po chwili wlej wino i poczekaj, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę i zalej całość bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż część bulionu odparuje i cebula się rozpadnie - około 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz