Uwaga te kluseczki uzależniają! Nie zakończy się na jednej porcji, zwłaszcza jeżeli kochasz czosnek i oliwę z oliwek. Na plus jeszcze to, że powstają praktycznie z niczego, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Składniki:
- 800 g puree z pieczonej dyni
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 - 4 ząbki czosnku
- pół pęczka zielonej pietruszki
- suszone płatki chilli
- oliwa z oliwek
- garść migdałów
- dwie łyżki płatków drożdżowych
- sól do smaku
Podstawą tego przepisu jest puree z pieczonej dyni. Do przygotowania kluseczek użyłam zimnego puree, które zostało mi jeszcze niewykorzystane. Ja z dynią postępuję tak, że po usunięciu pestek, kroję ją na ćwiartki, nie obieram, smaruję olejem, solę i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut, aż dynia zmięknie. Potem łyżką wyskrobuję miąższ, odchodzi bardzo łatwo. Cały miąższ blenduję i puree gotowe. Mało roboty i można potem szybko coś dyniowego wyczarować.
Puree z dyni wymieszaj z mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. W garnku zagotuj wodę, posól ją. Nabieraj łyżką porcje ciasta. Po nabraniu porcji po prostu zanurz łyżkę z ciastem we wrzątku. Ciasto samo odejdzie od łyżki i możesz nabierać kolejne porcje. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, gotuj około 3 minut. Odcedź.
Na patelni rozgrzej sporo oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekane ząbki czosnku, płatki chilli i podsmaż chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dorzuć odcedzone kluseczki, posyp natką pietruszki i zamieszaj.
Migdały, płatki drożdżowe i szczyptę soli umieść w blenderze. Zblenduj na proszek. Migdałowy parmezan do posypywania gotowy ;)
Wyłóż kluseczki na talerz, posyp migdałowym parmezanem i zajadaj. Przy gotowym już wcześniej puree z dyni wykonanie tego dania nie zajmie dłużej niż 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz