Dyniowe kluseczki kładzione alio e olio z parmezanem z migdałów

Posypane wegańskim parmezanem z migdałów


Uwaga te kluseczki uzależniają! Nie zakończy się na jednej porcji, zwłaszcza jeżeli kochasz czosnek i oliwę z oliwek. Na plus jeszcze to, że powstają praktycznie z niczego, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Składniki:

 - 800 g puree z pieczonej dyni

- 200 g mąki pszennej

- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

- 3 - 4 ząbki czosnku

- pół pęczka zielonej pietruszki

- suszone płatki chilli

- oliwa z oliwek

- garść migdałów

- dwie łyżki płatków drożdżowych

- sól do smaku


Podstawą tego przepisu jest puree z pieczonej dyni. Do przygotowania kluseczek użyłam zimnego puree, które zostało mi jeszcze niewykorzystane. Ja z dynią postępuję tak, że po usunięciu pestek, kroję ją na ćwiartki, nie obieram, smaruję olejem, solę i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut, aż dynia zmięknie. Potem łyżką wyskrobuję miąższ, odchodzi bardzo łatwo. Cały miąższ blenduję i puree gotowe. Mało roboty i można potem szybko coś dyniowego wyczarować.

Puree z dyni wymieszaj z mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. W garnku zagotuj wodę, posól ją. Nabieraj łyżką porcje ciasta. Po nabraniu porcji po prostu zanurz łyżkę z ciastem we wrzątku. Ciasto samo odejdzie od łyżki i możesz nabierać kolejne porcje. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, gotuj około 3 minut. Odcedź.

Na patelni rozgrzej sporo oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekane ząbki czosnku, płatki chilli i podsmaż chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dorzuć odcedzone kluseczki, posyp natką pietruszki i zamieszaj. 

Migdały, płatki drożdżowe i szczyptę soli umieść w blenderze. Zblenduj na proszek. Migdałowy parmezan do posypywania gotowy ;)

Wyłóż kluseczki na talerz, posyp migdałowym parmezanem i zajadaj. Przy gotowym już wcześniej puree z dyni wykonanie tego dania nie zajmie dłużej niż 20 minut.

Wegańskie dyniowe kopytka


Na bazie puree z pieczonej dyni

Komentarze