Gołąbki z czerwoną soczewicą, ryżem i warzywami

I farszem z czerwonej soczewicy


Dla mnie gołąbki to skojarzenie z obiadem u babci. Obowiązkowo w pomidorowym sosie zagęszczonym mąką :) W wegańskiej wersji mięso zastępuję czerwoną soczewicą, którą wzbogacam smakiem duszonych korzeniowych warzyw.


Składniki:

- główka kapusty

- 3 liście laurowe

- kilka kulek ziela angielskiego

- olej do smażenia

- sól do smaku

Farsz:

- 200g czerwonej soczewicy

- 150 g ryżu

- 1 cebula

- pół selera

- 2 marchewki

- 1 biała pietruszka

- pół słoiczka koncentratu pomidorowego

- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego

- sól, pieprz do smaku

- olej do smażenia


Ryż ugotuj. Soczewicę zalej podwójną porcją wody (1 porcja soczewicy - 2 porcje wody) i gotuj do momentu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania gdy soczewica się już rozpadnie, zamieszaj całość i maksymalnie odparuj wodę. W międzyczasie posiekaj cebulę, warzywa zetrzyj na tarce. Cebulę i warzywa przesmaż na patelni na odrobinie oleju, posól, podlej minimalnie wodą i duś do miękkości. Ugotowany ryż, soczewicę i warzywa wymieszaj z przecierem pomidorowym i siemieniem lnianym. Dopraw do smaku.

Oddziel delikatnie liście kapusty. Wrzuć je do dużego garnka, wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem kilka minut. Liście odcedź. Zwijaj z nich gołąbki, wypełniając przygotowanym farszem. Na dno dużego garnka wlej odrobinę oleju, ułóż kilka liści kapusty, a na nich gołąbki. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, posól i wlej około 1,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 20 minut.

Podaj z ulubionym sosem. Gołąbki najlepsze są następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. 

Warzywami korzeniowymi i ryżem




Wegańskie gołąbki jak u babci

Komentarze