Bardzo jesienne, sycące, rozgrzewające danie. Słodycz śliwki podbija smak wędzonego tofu i smażonych pieczarek. Połączenie idealne! Po prostu musicie tego spróbować ;)
Pamiętajcie, że przy przyrządzaniu wegańskiego risotto, kaszotto czy pęczotto nie powinno pomijać się kilku elementów. Bez porównania lepsze dania wychodzą kiedy dodamy odrobinę wytrawnego wina, podlewamy ziarna bulionem warzywnym i na koniec nie skąpimy płatków drożdżowych.
Składniki:
- 150-200 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- kostka wędzonego tofu
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonych śliwek
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- oliwa z oliwek do smażenia
- pół łyżeczki wędzonej papryki
Tofu pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, wsyp paprykę wędzoną i wymieszaj, żeby obtoczyć papryką wszystkie kostki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć tofu i smaż do momentu, aż będzie chrupiące. Przełóż tofu do miski, a na patelni podsmaż pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażone pieczarki przełóż do miski z tofu, a na patelnię daj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili wsyp pęczak i chwilę podsmaż. Dolej wino i poczekaj aż alkohol wyparuje. Następnie podlewaj stopniowo kaszę bulionem. Kiedy kasza wchłonie bulion, dolej kolejną porcję i powtarzaj tę czynność do momentu kiedy pęczak będzie al dente. Mniej więcej przed przedostatnią porcją bulionu, wrzuć do kaszy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Gdy kasza zmięknie, dodaj ostatnią porcję bulionu, wsyp skwarki z tofu i pieczarki oraz płatki drożdżowej. Całość zamieszaj i od razu podawaj.
Przepyszne!!
OdpowiedzUsuń