Gzik z jogurtu sojowego:
- opakowanie naturalnego jogurtu sojowego 500 g
- mała cebula drobno posiekana
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 70 ml dowolnego napoju roślinnego (sojowe, owsiane, ryżowe)
- 50 ml oleju lnianego
Jogurt umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Po kilku minutach zaczną tworzyć się grudki i oddzielać serwatka. Podgrzewaj do momentu kiedy jogurt się zetnie i nie będzie miał już kremowej konsystencji. Przelej całość przez gazę i pozostaw zawieszone nad miską do odsączenia z serwatki. Schłódź w lodówce. Ze schłodzonego twarożku zrób gzik mieszając ze sobą twarożek i pozostałe składniki.
Pieczone bataty:
- 4 bataty
- sól, wędzona papryka
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Bataty obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Polej olejem i dodaj przyprawy. Ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz