Pieczone bataty z gzikiem z jogurtu sojowego

 

Wegański gzik z jogurtu sojowego



Zaskakująco dobre to połączenie - słodkie bataty i lekko kwaśny, pikantny gzik. Dodatkowo twarożek konsystencją do złudzenia przypomina klasyczny twaróg. Jeżeli tęsknicie za tym smakiem, koniecznie wypróbujcie ten sposób.


Gzik z jogurtu sojowego:

- opakowanie naturalnego jogurtu sojowego 500 g

- mała cebula drobno posiekana

- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

- 70 ml dowolnego napoju roślinnego (sojowe, owsiane, ryżowe)

- 50 ml oleju lnianego


Jogurt umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Po kilku minutach zaczną tworzyć się grudki i oddzielać serwatka. Podgrzewaj do momentu kiedy jogurt się zetnie i nie będzie miał już kremowej konsystencji. Przelej całość przez gazę i pozostaw zawieszone nad miską do odsączenia z serwatki. Schłódź w lodówce. Ze schłodzonego twarożku zrób gzik mieszając ze sobą twarożek i pozostałe składniki.


Pieczone bataty:

- 4 bataty

- sól, wędzona papryka

- kilka łyżek oleju rzepakowego


Bataty obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Polej olejem i dodaj przyprawy. Ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Wegański twarożek sojowy z jogurtu

Pieczone słodkie ziemniaki




Komentarze