Bezrybne klopsiki z ciecierzycy w occie

Kuleczki z ciecierzycy w octowej zalewie



Jeżeli szukasz wegańskiej alternatywy dla rybnych kuleczek w octowej zalewie, to to jest to! Do tego robi się naprawdę szybko. Biegnij namoczyć ciecierzycę ;)

Z podanych proporcji wchodzą dwa litrowe słoiki klopsików.

 Na klopsiki:

- 250 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez 8 godzin)

- cebula

- dwa płaty nori

- łyżeczka soli

- łyżeczka trawy cytrynowej lub przyprawy do ryb

- olej do smażenia

Na zalewę:

- litr wody

- dwie cebule pokrojone w pióra

- pół szklanki octu jabłkowego

- 2 łyżki cukru

- kilka kulek ziela angielskiego

- kilka liści laurowych


Namoczoną ciecierzycę odsącz dokładnie z wody i zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj (uważaj, żeby nie blendować za długo, bo wtedy klopsiki wychodzą suche w środku). Dodaj posiekaną cebulę, przyprawy i drobno rozkruszone płaty nori. Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym głębokim oleju (dokładnie tak samo, jak przy smażeniu falafeli). Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i przełóż do szklanego naczynia lub słoika.

Wszystkie składniki zalewy umieść na w garnku i doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej klopsiki. Pozostaw do wystudzenia, przenieś do lodówki. Najlepsze są po jednym, dwóch dniach, kiedy smaki się przegryzą.

Falafele zamiast ryby w zalewie octowej



Komentarze