Krem z grochu z suszoną śliwką i chipsami z warzyw

Z suszoną śliwką i chipsami z warzyw


Delikatna, słodka od cebuli i kremowa od dodatku ziemniaków zupa krem z grochu zadowoli każdego. Suszona śliwka jako dodatek sprawdza się tutaj idealnie, a chrupiące chipsy z warzyw dopełniają całości.


Składniki na krem:

- 2 cebule

- 200 g suchego grochu

- duża marchew

- 3 średnie ziemniaki

- ćwiartka selera

- 2 litry wody

- papryka wędzona, sól do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

- kilka suszonych śliwek

- warzywa pocięte obieraczką do warzyw: marchew, korzeń pietruszki, ziemniak, seler

Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, po czym wsyp groch, paprykę wędzoną i sól. Zamieszaj i po chwili zalej wodą. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pozostałe warzywa i gotuj wszystko do momentu, kiedy groch będzie miękki. Całość zmiksuj na krem.

Zrób chipsy z warzyw. Na rozgrzany olej wrzuć pocięte na cienkie plastry warzywa i smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Do nalanej na talerz zupy wrzuć śliwki, a na wierzchu ułóż chipsy z warzyw.

Podany z suszoną śliwką i chipsami z warzyw


Komentarze