Delikatna, słodka od cebuli i kremowa od dodatku ziemniaków zupa krem z grochu zadowoli każdego. Suszona śliwka jako dodatek sprawdza się tutaj idealnie, a chrupiące chipsy z warzyw dopełniają całości.
Składniki na krem:
- 2 cebule
- 200 g suchego grochu
- duża marchew
- 3 średnie ziemniaki
- ćwiartka selera
- 2 litry wody
- papryka wędzona, sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- kilka suszonych śliwek
- warzywa pocięte obieraczką do warzyw: marchew, korzeń pietruszki, ziemniak, seler
Na dnie garnka rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, po czym wsyp groch, paprykę wędzoną i sól. Zamieszaj i po chwili zalej wodą. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pozostałe warzywa i gotuj wszystko do momentu, kiedy groch będzie miękki. Całość zmiksuj na krem.
Zrób chipsy z warzyw. Na rozgrzany olej wrzuć pocięte na cienkie plastry warzywa i smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Do nalanej na talerz zupy wrzuć śliwki, a na wierzchu ułóż chipsy z warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz