Kluski nadziewane roślinnymi klopsikami IKEA

kluski z klopsikami z ikea


Jakiś czas temu IKEA ogłosiła konkurs na przepis z wykorzystaniem ich nowych roślinnych klopsików na bazie białka grochowego. Od razu pomyślałam o zamknięciu ich w kluskach śląskich. Pomysł ten spodobał się na tyle, że mój przepis jest na stronie IKEA, a ja otrzymałam miesięczny zapas tych przepysznych kuleczek. 

Klopsiki w smaku i teksturze są bardzo "mięsne", są dobrze doprawione i można je przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię je za to, że sprawdzają się jako szybki obiad - ich przygotowanie trwa 8 minut.

A jak ma się więcej niż 8 minut, to polecam nadziać nimi kluchy

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków

- 1/4 mąki ziemniaczanej

klopsiki roślinne IKEA

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Dzielimy ziemniaki na cztery części, jedną odkładamy i wsypujemy w jej miejsce taką ilość mąki ziemniaczanej, ile odjęliśmy ziemniaków. Dodajemy odłożone ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy okrągłe placki, na środek których nakładamy klopsika. Zalepiamy szczelnie brzegi, formując kulki. Gotujemy na wolnym ogniu, w osolonej wodzie około 7-10 minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Podajemy z podsmażoną cebulką.


Przepis znajdziecie również na stronie IKEA pod tym linkiem: 

pyzy nadziewane klopsikami roślinnymi ikea


kluski nadziewane klopsikami


Komentarze