Krem z czerwonej kapusty

Z pieczonymi plastrami ziemniaka i skwarkami z tofu


Zupa krem o obłędnym kolorze, delikatnej konsystencji i smaku niedzielnego obiadu. Danie, którym z pewnością zaskoczysz każdego, komu je podasz.


Składniki na zupę krem:

- pół główki czerwonej kapusty

- 2 średniej wielkości ziemniaki

- ćwiartka selera

- 2 litry wody lub bulionu warzywnego

- pół szklanki mleka sojowego

- sól, ziele angielskie, liście laurowe, wędzona papryka do smaku

- olej do smażenia


Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć posiekaną czerwoną kapustę i chwilę podsmaż. Dodaj przyprawy i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki z selerem i zalej wszystko wodą lub bulionem. Gotuj do momentu aż kapusta i warzywa będą miękkie. Całość zblenduj na gładki krem z dodatkiem mleka sojowego. Mleko możesz pominąć, ja jednak dodaje je do każdej zupy krem, bo przy blendowaniu świetnie emulguje i nadaje kremowości. 

Dopraw zupę do smaku. Możesz pokombinować i przyprawić według upodobań. Z kapustą jest trochę jak z cukinią, łapie wszystkie smaki, sama pozostaje delikatna. 

Możesz doprawić zupę odrobiną octu jabłkowego, ale wtedy zupa zmieni kolor na różowy.

Krem możesz podać sam lub z ulubionymi dodatkami (grzankami, prażonymi ziarnami, chipsami z warzyw). Ja proponuję skwarki z tofu i pieczonego ziemniaka.

Skwarki z tofu: 

- pół kostki tofu

- pół łyżeczki wędzonej papryki

- olej do smażenia

Tofu pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski. Obsyp wędzoną papryką. Dokładnie wymieszaj, żeby papryka pokryła kostki. Usmaż.

Pieczony ziemniak:

Pokrój ziemniaki w plastry około pół centymetra. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oleju. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut, aż będą spieczone na brzegach i miękkie w środku. 

Skwarki z wędzonego tofu

Wegański obiad wegańska zupa




Komentarze