Zupa krem o obłędnym kolorze, delikatnej konsystencji i smaku niedzielnego obiadu. Danie, którym z pewnością zaskoczysz każdego, komu je podasz.
Składniki na zupę krem:
- pół główki czerwonej kapusty
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ćwiartka selera
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka sojowego
- sól, ziele angielskie, liście laurowe, wędzona papryka do smaku
- olej do smażenia
Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć posiekaną czerwoną kapustę i chwilę podsmaż. Dodaj przyprawy i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki z selerem i zalej wszystko wodą lub bulionem. Gotuj do momentu aż kapusta i warzywa będą miękkie. Całość zblenduj na gładki krem z dodatkiem mleka sojowego. Mleko możesz pominąć, ja jednak dodaje je do każdej zupy krem, bo przy blendowaniu świetnie emulguje i nadaje kremowości.
Dopraw zupę do smaku. Możesz pokombinować i przyprawić według upodobań. Z kapustą jest trochę jak z cukinią, łapie wszystkie smaki, sama pozostaje delikatna.
Możesz doprawić zupę odrobiną octu jabłkowego, ale wtedy zupa zmieni kolor na różowy.
Krem możesz podać sam lub z ulubionymi dodatkami (grzankami, prażonymi ziarnami, chipsami z warzyw). Ja proponuję skwarki z tofu i pieczonego ziemniaka.
Skwarki z tofu:
- pół kostki tofu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- olej do smażenia
Tofu pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski. Obsyp wędzoną papryką. Dokładnie wymieszaj, żeby papryka pokryła kostki. Usmaż.
Pieczony ziemniak:
Pokrój ziemniaki w plastry około pół centymetra. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oleju. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut, aż będą spieczone na brzegach i miękkie w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz