Kisisz zakwas z buraków, zakwas wypijasz, a z burakami nie wiesz co zrobić? Nie wyrzucaj, zrób sałatkę. Kiszone buraki mają te same właściwości co zakwas, dlatego warto je zjadać. Pokazywałam Wam już tutaj przepis na Zupę z kiszonych buraków, a tym razem proponuję sałatkę.
Składniki na dużą michę:
- 800 g ziemniaków
- kiszone buraki (u mnie zawartość litrowego słoika)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek wegańskiego majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Buraki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku.
Możesz użyć kupnego majonezu lub zrobić swój. Mój ulubiony robię tak:
Do kielichowego blendera wlewam schłodzone mleko sojowe (około pół szklanki) dodaję łyżeczkę octu jabłkowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, łyżkę płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli kala namak i pół łyżeczki syropu klonowego. Całość blenduję około minuty, dwóch i następnie dolewam cienkim strumieniem olej rzepakowy, cały czas blendując. W pewnym momencie sojonez staje się gęsty, wtedy przerywam blendowanie i wszystko gotowe. W kilka minut mam słoik sojonezu, który niczym nie różni się w smaku od tradycyjnego majonezu.
Komentarze
Prześlij komentarz