Soczewica à la wątróbka

Warzy warzywa - wegańska wątróbka w sosie



Soczewica à la wątróbka to danie dla wszystkich tych, którzy na weganie tęsknią za domowym obiadem z wątróbką w roli głównej oraz dla wszystkich tych, którzy w wątróbce lubią wszystko poza wątróbką. 

Składniki:
- pół szklanki suchej zielonej soczewicy
- duża cebula
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku

Soczewicę zalej szklanką wody, posól i ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i liście laurowe. Kiedy cebula zacznie się złocić na brzegach, wlej sos sojowy i wsyp wędzoną paprykę. Całość posól i popieprz. Smaż jeszcze chwilę, następnie wyciagnij liście laurowe i wlej na patelnię pół szklanki wody. Poczekaj aż się zagotuje i lekko zredukuj. Wymieszaj mąkę w połowie szklanki wody i wlej na patelnię. Mieszaj aż się zagotuje. Wrzuć do sosu ugotowaną soczewicę.
Podaj jak lubisz. Będzie równie dobrze smakować z ziemniakami, ryżem, kasza czy z kromką ulubionego chleba maczaną w powstałym sosie. U mnie obowiązkowo z sałatką z kiszonego ogórka i groszku konserwowego. 

Warzy warzywa zielona soczewica jak wątróbka



Wegańskie danie jak wątróbka

Komentarze

  1. wygląda smacznie, będę próbować :) Ale sałatka z ogórka i groszku tez mnie zaintrygowała :) jaki jest dokładny przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ogórek kiszony, groszek konserwowy, posiekana rukola, oliwa z oliwek i świeżo zmielony pieprz. Zamiast rukoli świetnie pasuje też natka pietruszki. Proporcje "na oko" w zależności od stanu lodówki :D

      Usuń

Prześlij komentarz