Wegańska tarta tatin z gruszkami

Gruszkowa tarta wegańska


Tarta tatin to klasyczny francuski deser w oryginalnej wersji z karmelizowanymi jabłkami zapiekanymi pod warstwą kruchego ciasta, a na końcu odwrócony, by owoce znajdowały się na górze. Choć tarta tatin uchodzi za coś skomplikowanego, to uwierzcie mi, że jest naprawdę bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zamieniłam jabłka na gruszki, bo akurat te owoce prosiły się już u mnie o zjedzenie.

Podane poniżej składniki wystarczą na zrobienie tarty w foremce 26-28 cm.

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 100 ml oleju rzepakowego

- 100 ml zimnej wody

- 2-4 łyżki cukru (można pominąć, bo skarmelizowane gruszki dają wystarczającą ilość słodyczy)

- szczypta soli


Składniki na karmelizowane gruszki:

- 4 gruszki

- pół łyżeczki cynamonu

- sok z połówki cytryny

- około 100 g cukru

- 3 łyżki oleju kokosowego w formie stałej


Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Ciasto po zagnieceniu powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Gdyby się za bardzo kleiło, możesz podsypać większą ilością mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy gruszki. Gruszki należy obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. 

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go. Nie mieszaj teraz cukru, jedynie przechylaj patelnią. Kiedy cukier się rozpuści, wsyp gruszki i dodaj olej kokosowy. Potrząsaj patelnią, żeby karmel pokrywał gruszki. Duś około 10 minut na średnim ogniu, żeby większość wody z gruszek odparowała, pilnując, żeby karmel się nie przypalał (kolor nie może zmieniać się na mocno brązowy, bo wtedy karmel staje się gorzki).

Formę do tarty lub tortownicy wysmaruj olejem, wlej na nią skarmelizowane gruszki z całym karmelem. Chwilę przestudź. Wyjmij z lodówki kruche ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką na koło o średnicy takiej jak forma. Ułóż rozwałkowane ciasto na gruszkach. Ewentualne zbyt długie brzegi zawiń do środka. Ponakłuwaj widelcem ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca. Odczekaj 10 minut. Połóż na górze duży talerz i zdecydowanym ruchem obróć tartę, żeby ciasto znalazło się na talerzu. 

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ;)


Odwrócona tarta z gruszkami wegańsk a warzy warzywa

Wegańska tarta tatin z gruszką w karmelu


Komentarze