Wegańskie roll dogi

Roślinne parówki w cieście drożdżowym / warzy warzywa


Chociaż jestem zwolenniczką jak najmniej przetworzonego jedzenia i to ono dominuje u mnie na co dzień, to ciągle jestem pod wrażeniem w jakim tempie pojawiają się na rynku wegańskie zamienniki. Czasem po nie sięgam i wracam do smaków z dzieciństwa ;) 


Składniki na ciasto (porcja na 4 roll dogi):

- 150 g mąki pszennej

- 10 g świeżych drożdży

- łyżka cukru

- 200 ml ciepłego napoju sojowego lub owsianego

- pół łyżeczki soli

- kilka łyżek oleju rzepakowego

- napój sojowy do posmarowania roll dogów

- ziarna sezamu do posypania


Dodatkowo:

- parówki wegańskie

- musztarda i ketchup

- wegański ser


Przygotowanie:

W ciepłym napoju sojowym lub owsianym rozpuść drożdże z cukrem, dodaj trzy łyżki mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj resztę mąki, sól, olej i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na cienki placek (ok. 3 mm) i pokrój na paski. Paski posmaruj musztardą i ketchupem. Ułóż na nich plasterki wegańskiego sera. Owijaj paskami parówki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na papierze do pieczenia układaj roll dogi. Przykryj jeszcze na chwilę, żeby ciasto podrosło. Przed włożeniem do pieca posmaruj napojem roślinnym i posyp sezamem. Piecz około 15 minut.

Wegańskie roll dogi

Roślinny fast food domowy / warzy warzywa roll dog


Komentarze