Lubię czasem zrobić bardziej pracochłonne dania, szczególnie, że do dobrych wegańskich restauracji mam dosyć daleko, nad czym mocno ubolewam. Robię sobie zatem sama to, co chętnie bym zobaczyła w menu jakiejś knajpki.
Te kluseczki to niebo! Mięciutkie, delikatne ciasto, przełamane słodyczą gruszki i pietruszki. Posypane prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem z migdałów i obficie polane oliwą z oliwek, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Farsz:
- trzy pietruszki
- dwie gruszki
- odrobina oleju rzepakowego
- sól do smaku
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
Gruszki i pietruszkę obierz, pokrój w średnią kostkę, wrzuć do naczynia żaroodpornego, polej odrobiną oleju i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny do 40 minut. Po upieczeniu posól, dodaj gałkę muszkatołową i zblenduj na gładką masę.
Kluski:
- ziemniaki ok.700 g
- mąka pszenna 100 - 150 g
Ziemniaki obierz, posól i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę i wystudź. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę i wyrób ciasto.
Oprósz blat lub stolnicę mąką. Dziel ciasto na mniejsze części, roluj z niego wałek grubości 3 cm, pokrój go na mniejsze kawałki, każdy z nich spłaszcz dłonią. Na ciasto nakładaj małą porcję farszu, zalepiaj i formuj kuleczki. Układaj na blacie oprószonym mąką, a gdy wszystkie będą gotowe, ugotuj je. Wrzucaj kluseczki na posolony wrzątek i gotuj około minuty po wypłynięciu ich na powierzchnię.
Jeżeli nie masz zbyt dużo cierpliwości,możesz lepić duże kluski - jak knedle. Też jest smacznie!
Podawaj polane oliwą z oliwek i podprażonymi orzechami włoskimi, posypane wegańskim parmezanem z migdałów.
Parmezan z migdałów:
- garść migdałów
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- pół łyżeczki soli
Blendujemy na proszek i gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz