Kluseczki nadziewane gruszką i pietruszką

Kluseczki z farszem gruszka pietruszka warzywarzywa


Lubię czasem zrobić bardziej pracochłonne dania, szczególnie, że do dobrych wegańskich restauracji mam dosyć daleko, nad czym mocno ubolewam. Robię sobie zatem sama to, co chętnie bym zobaczyła w menu jakiejś knajpki. 

Te kluseczki to niebo! Mięciutkie, delikatne ciasto, przełamane słodyczą gruszki i pietruszki. Posypane prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem z migdałów i obficie polane oliwą z oliwek, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!


Farsz:

- trzy pietruszki

- dwie gruszki

- odrobina oleju rzepakowego

- sól do smaku

- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej


Gruszki i pietruszkę obierz, pokrój w średnią kostkę, wrzuć do naczynia żaroodpornego, polej odrobiną oleju i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny do 40 minut. Po upieczeniu posól, dodaj gałkę muszkatołową i zblenduj na gładką masę.


Kluski: 

- ziemniaki ok.700 g

- mąka pszenna 100 - 150 g

Ziemniaki obierz, posól i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę i wystudź. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę i wyrób ciasto.

Oprósz blat lub stolnicę mąką. Dziel ciasto na mniejsze części, roluj z niego wałek grubości 3 cm, pokrój go na mniejsze kawałki, każdy z nich spłaszcz dłonią. Na ciasto nakładaj małą porcję farszu, zalepiaj i formuj kuleczki. Układaj na blacie oprószonym mąką, a gdy wszystkie będą gotowe, ugotuj je. Wrzucaj kluseczki na posolony wrzątek i gotuj około minuty po wypłynięciu ich na powierzchnię.

Jeżeli nie masz zbyt dużo cierpliwości,możesz lepić duże kluski - jak knedle. Też jest smacznie!

Podawaj polane oliwą z oliwek i podprażonymi orzechami włoskimi, posypane wegańskim parmezanem z migdałów.

Parmezan z migdałów:

- garść migdałów

- 4 łyżki płatków drożdżowych

- pół łyżeczki soli


Blendujemy na proszek i gotowe!

Wegański gnocchi nadziewane gruszką i pietruszką warzywarzywa

Gnocchi z pietruszką gruszką orzechami włoskimi



Komentarze