Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu wytrawne muffinki, które z powodzeniem sprawdzą się na domówce jako przekąska do pracy czy szkoły. Robi się je naprawdę szybko i z nieskomplikowanych produktów. Możesz wykorzystać ten przepis jako bazę, a swoje babeczki urozmaicić, dodając do nich inne warzywa np. groszek, kukurydzę, oliwki.
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ćwierć łyżeczki soli
- szklanka mleka sojowego (niesłodzonego)
- łyżka octu jabłkowego
- ćwierć szklanki oleju rzepakowego
- pół słoika pomidorów suszonych (około 80 gram)
Suszone pomidory zblenduj na masę. Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej mleko sojowe, dodaj ocet i zamieszaj. Odstaw na chwilę. Po chwili, kiedy mleko lekko się zetnie, dodaj olej, zblendowane suszone pomidory i wymieszaj. W drugiej misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj energicznie. Nakładaj masę do foremek na babeczki. Piecz około 15-20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babeczki są bardzo dobre na zimno w towarzystwie pesto lub sosu czosnkowego.
Komentarze
Prześlij komentarz