Wegańskie babeczki wytrawne z suszonymi pomidorami

Wytrawne muffinki wegańskie


Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu wytrawne muffinki, które z powodzeniem sprawdzą się na domówce jako przekąska do pracy czy szkoły. Robi się je naprawdę szybko i z nieskomplikowanych produktów. Możesz wykorzystać ten przepis jako bazę, a swoje babeczki urozmaicić, dodając do nich inne warzywa np. groszek, kukurydzę, oliwki. 


Składniki na 12 babeczek:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 4 łyżki płatków drożdżowych

- 1,5 łyżki ziół prowansalskich

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka sody oczyszczonej

- ćwierć łyżeczki soli

- szklanka mleka sojowego (niesłodzonego)

- łyżka octu jabłkowego

- ćwierć szklanki oleju rzepakowego

- pół słoika pomidorów suszonych  (około 80 gram)


Suszone pomidory zblenduj na masę. Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej mleko sojowe, dodaj ocet i zamieszaj. Odstaw na chwilę. Po chwili, kiedy mleko lekko się zetnie, dodaj olej, zblendowane suszone pomidory i wymieszaj. W drugiej misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj energicznie. Nakładaj masę do foremek na babeczki. Piecz około 15-20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Babeczki są bardzo dobre na zimno w towarzystwie pesto lub sosu czosnkowego.

Imprezowe przekąski, muffiny wytrawne wegańskie

Wegańska wersja wytrawnych babeczek, muffinek


Komentarze