Uwielbiam dania, w których dokładnie wyczuwalne są odrębne smaki kilku składników idealnie komponując się ze sobą. Dodatkowo jak są ekspresowe do zrobienia,to jeszcze lepiej. Ten obłędnie wyglądający makaron spełnia te wymogi. Słodki smak buraków przeplata się z wyrazistym wędzonym tofu i koresponduje z lekką goryczką orzechów włoskich, a wszystko to otulone maślanym smakiem oleju lnianego i lekko ostre od świeżo mielonego pieprzu.
Składniki (porcja na 2 głodne osoby):
- 350 g makaronu spaghetti
- sok z dwóch buraków
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego wina (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 50 ml mleka roślinnego
- pół kostki wędzonego tofu
- kilka łyżek soku z cytryny
- garść orzechów włoskich
- chlust oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz, sól
Posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni. Wędzone tofu pokrusz w palcach, dodaj sok z cytryny i lekko posól. Zamieszaj i odstaw. W między czasie gotuj makaron. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju do smażenia, wrzuć posiekaną cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Od razu posól, żeby cebula się nie karmelizowała. Chwilę smaż, podlej wytrawnym winem i poczekaj aż odparuje. Wlej sok z buraków i trochę zredukuj. Dolej mleko roślinne i dalej redukuj. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż makaron na talerze, posyp wędzonym tofu, orzechami i świeżo zmielonym pieprzem. Polej olejem lnianym lub dobrą oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz