Wytrawny tort naleśnikowy z wegańskim bolognese

Wegański tort naleśnikowy z sosem bolognese warzy warzywa


Wbrew pozorom, to danie nie jest bardziej pracochłonne niż zrobienie naleśników z jakimkolwiek wytrawnym farszem, a sposób podania powoduje, że jednak czujemy, że jemy coś wyjątkowego. Podczas jedzenia czujemy przyjemne ciepełko w brzuszku i wracają wspomnienia z dzieciństwa, bo naleśniki do takich wspomnień zdecydowanie należą. 

Zrobienie wegańskich naleśników, to nic trudnego. Wegański sos bolognese można zrobić na kilka sposobów. Tym razem postawiłam na tofu, ale równie dobrze sprawdzi się czerwona soczewica czy granulat sojowy.

Przygotowanie tortu zacznij od zrobienia sosu.

 Sos:

- kostka wędzonego tofu

- dwie małe cebule lub jedna duża

- cztery ząbki czosnku

- jedna marchewka

- ćwiartka selera

- pół szkanki czerwonego wytrawnego wina

- pół szklanki wody

- 400 g pomidorów pellati lub passaty pomidorowej

- cztery łyżki przecieru pomidorowego

- łyżka wędzonej papryki

- dwie łyżki ziół prowansalskich

- sól do smaku

- oliwa z oliwek do smażenia

Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokruszone w palcach wędzone tofu. Obsyp je papryką wędzoną, pomieszaj i smaż chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, posól i smaż kilka minut. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach marchew i seler, chwilę smaż. Dodaj zioła prowansalskie, zamieszaj i podlej czerwonym winem. Kiedy alkohol wyparuje, podlej wszystko wodą, dodaj pomidory i przecier pomidorowy i duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu. Im dłużej będziesz dusić sos, tym lepiej. Duś minimum 40 minut. Wykorzystaj ten czas na zrobienie naleśników.

Naleśniki (potrzeba ok. 8 sztuk):

- półtorej szklanki mleka sojowego niesłodzonego

- szkalnka wody

- półtorej szklanki mąki pszennej

- szczypta soli (możesz użyć soli kala namak) 

W tym przepisie ważne, żeby ciasto na naleśniki nie było zbyt gęste - wtedy naleśniki będą wychodziły cienkie i delikatne. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. 


Przygotuj jeszcze parmezan z migdałów:

- garść migdałów

- garść płatków drożdżowych

- ćwierć łyżeczki soli

Zblenduj na proszek.


Składamy tort. Na dnie tortownicy połóż jednego naleśnika, na niego wyłóż porcję sosu, posyp parmezanem z migdałów i przykryj naleśnikiem. Powtórz tą kolejność aż do ostatniego naleśnika. Na ostatnim naleśniku wykładamy ostatnią porcję sosu, obsypujemy obficie parmezanem z migdałów i polewamy lekko oliwą z oliwek - dzięki temu wierzch będzie przyjemnie chrupiacy. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie przez 10 minut dajemy odpocząć mu w piekarniku i dopiero kroimy ;)

Naleśnikowy tort przekładany farszem bolońskim wytrawny warzy warzywa

Wegański tort z naleśników z sosem bolognese z tofu


Komentarze