Wytrawne racuchy drożdżowe ze skwarkami z tofu i konfiturą z czerwonej cebuli

Racuchy drożdżowe ze skwarkami z tofu i konfiturą z cebuli


Ten przepis należy do tych przepisów, kiedy możemy wyczarować coś oryginalnego z pustej lodówki ;) Resztka tofu, trochę mąki i drożdży, cebula i mamy gotowe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad jak i jako imprezowa przekąska, bo te racuchy smakują świetnie również na zimno. 


Przygotuj skwarki z tofu.

- pół kostki wędzonego tofu

- łyżeczka wędzonej papryki

- olej do smażenia

Tofu pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Przełóż do miski. Wsyp paprykę wędzoną i potrząsaj miską, żeby tofu obtoczyło się w papryce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż tofu kilka minut. 

Przygotuj ciasto:

- 15 g świeżych drożdży

- łyżka cukru

- pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego

- pół szklanki wody

- ćwierć szklanki oleju rzepakowego

- szklanka mąki pszennej

- pół łyżeczki soli

W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj wodę, mleko, olej i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Wsyp skwarki z tofu, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 

Po tym czasie smaż racuchy, nakładając ciasto na rozgrzany na patelni olej. Pilnuj ognia, by nie był zbyt duży. Smaż dłużej, aby mieć pewność,że racuchy w środku nie będą surowe.


W czasie, kiedy ciasto wyrasta, możesz przygotować konfiturę z cebuli. 

- 400 g czerwonej cebuli

- oliwa z oliwek do smażenia

- pół łyżeczki soli

- dwie łyżki cukru

- dwie łyżki octu balsamicznego

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij chwilę. Wsyp sól, wymieszaj i duś cebulę około 15 minut. Dodaj cukier i ocet balsamiczny i duś jeszcze 10 minut.

Racuchy wytrawne ze skwarkami z tofu i konfiturą z czerwonej cebuli warzywarzywa

Racuchy z cebulą karmelizowaną i wędzonym tofu


Komentarze