Ten przepis należy do tych przepisów, kiedy możemy wyczarować coś oryginalnego z pustej lodówki ;) Resztka tofu, trochę mąki i drożdży, cebula i mamy gotowe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad jak i jako imprezowa przekąska, bo te racuchy smakują świetnie również na zimno.
Przygotuj skwarki z tofu.
- pół kostki wędzonego tofu
- łyżeczka wędzonej papryki
- olej do smażenia
Tofu pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Przełóż do miski. Wsyp paprykę wędzoną i potrząsaj miską, żeby tofu obtoczyło się w papryce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż tofu kilka minut.
Przygotuj ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- pół szklanki wody
- ćwierć szklanki oleju rzepakowego
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj wodę, mleko, olej i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Wsyp skwarki z tofu, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie smaż racuchy, nakładając ciasto na rozgrzany na patelni olej. Pilnuj ognia, by nie był zbyt duży. Smaż dłużej, aby mieć pewność,że racuchy w środku nie będą surowe.
W czasie, kiedy ciasto wyrasta, możesz przygotować konfiturę z cebuli.
- 400 g czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek do smażenia
- pół łyżeczki soli
- dwie łyżki cukru
- dwie łyżki octu balsamicznego
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij chwilę. Wsyp sól, wymieszaj i duś cebulę około 15 minut. Dodaj cukier i ocet balsamiczny i duś jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz