Wegańskie kiełbasy z granulatu sojowego i tofu

Wegańska kiełbasa w skórce z papieru ryżowego warzy warzywa


Przepisów na wegańskie kiełbaski można znaleźć sporo. W większości z nich przeszkadza mi fakt, że trzeba je obgotować zawinięte w folię spożywczą, bo staram się unikać plastiku. Po za tym takie kiełbaski nie mają wtedy skórki, która przecież w kiełbasach jest nie bez znaczenia. Wpadłam na pomysł zrobienia skórki z papieru ryżowego - jadalne, bezglutenowe, no idealne wręcz do tego celu. Żeby struktura w środku jak najbardziej przypominała mięsną kiełbasę, konieczne jest użycie granulatu sojowego. To składniki, które w tym przepisie są niezbędne. Natomiast resztę możecie potraktować bardzo elastycznie. Zamiast tofu można użyć dowolnych strączków czy nawet kaszę jaglaną lub ryż. Przyprawiać również możecie na różne sposoby, według własnego gustu. 


Z poniższych składników wychodzi 8-10 kiełbas


- opakowanie granulatu sojowego (150g)

- 300 ml wrzątku lub bulionu warzywnego

- kostka wędzonego tofu

- 8-10 arkuszy papieru ryżowego

- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego

- 2 łyżki wędzonej papryki

- 2 łyżki majeranku

- pół łyżeczki pieprzu mielonego

- sól do smaku

- olej rzepakowy do smażenia i posmarowania kiZ poniższych składników wychodzi 8-10 kiełbas



- opakowanie granulatu sojowego (150g)


- 300 ml wrzątku lub bulionu warzywnego


- kostka wędzonego tofu


- 8-10 arkuszy papieru ryżowego


- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego


- 2 łyżki wędzonej papryki


- 2 łyżki majeranku


- pół łyżeczki pieprzu mielonego


- sól do smaku


- olej rzepakowy do smażenia i posmarowania kiłbas przed smażeniem

Do miski wsyp granulat sojowy i wszystkie przyprawy, łącznie z sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. Zalej mieszankę wrzątkiem lub wrzacym bulionem warzywnym, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Granulat wchłonie całą wodę i zmięknie. Następnie odłóż połowę granulatu, a pozostałą część zblenduj razem z wędzonym tofu. Dzięki temu masa będzie zwarta. Celowo odkładam część granulatu, ponieważ zależy mi na zachowaniu jego struktury, która mocno przypomina mielone kawałki mięsa. Wymieszaj resztę granulatu ze zblendowaną masą. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. 

Teraz pora na zawijanie. Pojedynczo namaczaj każdy arkusz papieru ryżowego. Z masy formuj rulonik, układaj na arkuszu namoczonego papieru i zawijaj jak gołąbki czy sajgonki. Po zawinięciu podociskaj papier dokładnie, poroluj jeszcze dodatkowo,żeby pozbyć się ze środka powietrza. Dzięki temu kiełbasy będą zwarte i będą się lepiej smażyć. 

Na patelni rozgrzej olej. Każdą kiełbasę przed ułożeniem na patelni posmaruj dookoła olejem. Dzięki temu kiełbasy nie będą przywierać do patelni i kleić się do siebie. Kto smażył choć raz sajgonki, wie o czym piszę :D Obsmaż kiełbasy po chwili z każdej ze stron, żeby otrzymać jak najbardziej chrupiącą skórkę.

Możesz smażyć kiełbasy z pokrojoną w piórka cebulą i podać je na ciepło na obiad. Możesz również po usmażeniu wystudzić i zajadać pokrojone w plastry na kanapkach. Po przestudzeniu robią się bardziej zwarte w środku. 

Kiełbasa wegańska przepis z tofu i granulat sojowy



Roślinne domowe kiełbaski sojowe wegańskie kiełbaski warzy warzywa

Komentarze

  1. Super pomysł na wykorzystanie papieru ryżowego do kiełbasek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Papier ryżowy sprawdza się tu naprawdę dobrze. Na zimno łatwo kroi się w plastry, więc taka kiełbaska jest wtedy idealna na kanapki ;)

      Usuń

Prześlij komentarz