Najprostszy budyń jaglany

Najprostszy budyń jaglany domowy bezglutenowy


Ekspresowy deser, banalny w przygotowaniu, smakiem i konsystencją przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Przy okazji bezglutenowy i zdrowy za sprawą jaglanki. Po prostu ideał ;) 

Składniki na dwie porcje:
- 0,5 litra mleka roślinnego ( sojowe, owsiane lub smakowe waniliowe sprawdzą się najlepiej)
- 3,5 łyżki mąki jaglanej
- opcjonalnie 2 łyżki cukru

Odmierz 0,5 litra mleka roślinnego. Odlej 1/4 szklanki, resztę postaw na ogniu. Do podgrzewanego mleka wsyp cukier. Jeżeli używasz słodzonego mleka, nie ma potrzeby już dosładzać. Właściwie cukier jest też zbędny, jeżeli będziesz podawać budyń z syropem lub z karmelizowanymi owocami. 
Do odlanego mleka dodaj mąkę jaglaną, dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko z mąką. Mieszaj aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Gotowe!

Ten budyń w smaku i konsystencji bliżej ma do kaszki na mleku niż do gładkiego budyniu. Zdecydowanie przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, dlatego lubię go po prostu polać syropem malinowym i tak zajadać. A kiedy mam więcej chęci do gotowania, karmelizuję owoce, posypuję cynamonem i prażonymi orzechami i wtedy nadaje się na popisowy deser.

Prosty domowy deser wegański dla dzieci

Domowy najprostszy wegański budyń jaglany


Komentarze