Wytrawna tarta z botwinką

Wegańska tarta z botwinką i kaparmi


Bardzo fajna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta z botwinką, podkręconą kaparami otuloną delikatną pianką z tofu i jogurtu wegańskiego. Możesz zjeść ją na ciepło, ale równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje schłodzona. Idealna na wiosenno letnie pikniki.


Ciasto:

- 300 g mąki pszennej

- 200 margaryny roślinnej

- kilka łyżek wody

- ćwierć łyżeczki soli


Farsz:

- pęczek botwinki

- kilkanaście kaparów

- oliwa z oliwek do smażenia

- jogurt naturalny sojowy 500 g

- kostka naturalnego tofu

- 3 łyżki płatków drożdżowych

- łyżka skrobii ziemniaczanej

- sól do smaku


Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyłóż formę do tarty papierem pieczeniowym, następnie ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną botwinkę wraz z buraczkami. Posól i podsmaż chwilę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Tofu, jogurt, skrobię i płatki drożdżowe umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Posól do smaku. Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiecz je przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż podduszoną botwinkę, posyp kaparami i zalej całość masą z tofu i jogurtu. Wyrównaj masę i wstaw tartę do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia, żeby masa stężała. 

Wegańska tarta z botwinką warzy warzywa

Warzy warzywa wegańska tarta z botwiną i kaparami


Komentarze