Bardzo fajna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta z botwinką, podkręconą kaparami otuloną delikatną pianką z tofu i jogurtu wegańskiego. Możesz zjeść ją na ciepło, ale równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje schłodzona. Idealna na wiosenno letnie pikniki.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 margaryny roślinnej
- kilka łyżek wody
- ćwierć łyżeczki soli
Farsz:
- pęczek botwinki
- kilkanaście kaparów
- oliwa z oliwek do smażenia
- jogurt naturalny sojowy 500 g
- kostka naturalnego tofu
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- łyżka skrobii ziemniaczanej
- sól do smaku
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyłóż formę do tarty papierem pieczeniowym, następnie ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną botwinkę wraz z buraczkami. Posól i podsmaż chwilę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Tofu, jogurt, skrobię i płatki drożdżowe umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Posól do smaku. Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiecz je przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłóż podduszoną botwinkę, posyp kaparami i zalej całość masą z tofu i jogurtu. Wyrównaj masę i wstaw tartę do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia, żeby masa stężała.
Komentarze
Prześlij komentarz