Szybki i prosty krem z czerwonej soczewicy

Prosty krem z czerwonej soczewicy z kminem rzymskim warzy warzywa


Przepyszny, sycący krem, z prostych składników, które prawdopodobnie zawsze masz w domu. Oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i kminu rzymskiego. Robi się go bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ;) Polecam podawać go z prażonymi ziarenkami siemienia lnianego, ale zachęcam do eksperymentów z innymi dodatkami.


Składniki:

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- 250 g suchej czerwonej soczewicy

- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki

- 1 marchewka

- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego

- słoik koncentratu pomidorowego

- łyżka papryki wędzonej

- łyżka mielonego kminu rzymskiego

- olej do smażenia

- sól do smaku

Dodatkowo: 

- prażone siemię lniane, płatki drożdżowe, oliwa z chilli


W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, posól (dzięki temu cebula się zeszkli i zmięknie, ale się nie skarmelizuje). Po chwili dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i wsyp czerwoną soczewicę, zamieszaj. Dodaj przyprawy: paprykę wędzoną i kmin rzymski, zamieszaj. Po chwili wlej wodę i dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotuj wszystko do miękkości, zajmie to ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i zblenduj wszystko na gładki krem.

Podawaj z uprażonymi ziarenkami siemienia lnianego, posyp płatkami drożdżowymi i polej smakowym olejem z chilli.

Jak uprażyć siemię lniane? Na suchą patelnię wsyp ziarenka i ustaw na ogniu. Koniecznie przykryj przykrywką, ponieważ ziarenka podskakują jak popcorn. Prażymy dosłownie chwilkę, żeby nie przypalić ziarenek.

Sycący prosty wegański krem z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy prosta smaczna warzy warzywa


Komentarze