Przepyszny, sycący krem, z prostych składników, które prawdopodobnie zawsze masz w domu. Oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i kminu rzymskiego. Robi się go bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ;) Polecam podawać go z prażonymi ziarenkami siemienia lnianego, ale zachęcam do eksperymentów z innymi dodatkami.
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g suchej czerwonej soczewicy
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego
- słoik koncentratu pomidorowego
- łyżka papryki wędzonej
- łyżka mielonego kminu rzymskiego
- olej do smażenia
- sól do smaku
Dodatkowo:
- prażone siemię lniane, płatki drożdżowe, oliwa z chilli
W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, posól (dzięki temu cebula się zeszkli i zmięknie, ale się nie skarmelizuje). Po chwili dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i wsyp czerwoną soczewicę, zamieszaj. Dodaj przyprawy: paprykę wędzoną i kmin rzymski, zamieszaj. Po chwili wlej wodę i dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotuj wszystko do miękkości, zajmie to ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i zblenduj wszystko na gładki krem.
Podawaj z uprażonymi ziarenkami siemienia lnianego, posyp płatkami drożdżowymi i polej smakowym olejem z chilli.
Jak uprażyć siemię lniane? Na suchą patelnię wsyp ziarenka i ustaw na ogniu. Koniecznie przykryj przykrywką, ponieważ ziarenka podskakują jak popcorn. Prażymy dosłownie chwilkę, żeby nie przypalić ziarenek.
Komentarze
Prześlij komentarz