Mielone grochowe z surowego grochu

Wegańskie, tanie kotlety z grochu warzy warzywa


Mam wrażenie, że wśród ogromu wegańskich przepisów pełnych różnorodnych nasion strączkowych, najmniej uwagi poświęca się na groch. A to przecież groch wcale nie jest gorszy pod względem wartości od pozostałych strączków, a jego największą zaletą jest to, że jest najtańszy. No dobra, może gotuje się go dłużej niż soczewicę, ale ten przepis pomija ten krok, bo kotlety robimy z surowego grochu. Dzięki temu robią się ekspresowo. Jedyne o czym trzeba wcześniej pamiętać, to o namoczeniu grochu minimum 4 godziny. Często słyszę, że gotowanie wegańskich potraw jest pracochłonne właśnie przez namaczanie strączków. Serio? Przyznaję się bez bicia, że soczewicy nigdy nie moczę, a przy pozostałych strączkach nie widzę różnicy czasowej między wyciągnięciem do rozmrożenia mięsa czy ryby a zalaniem paczki grochu czy fasoli wodą ;)


Składniki na 6 sztuk:

- 250 g suchego grochu w połówkach (namoczonego minimum 4 godziny)

- mała cebula

- ćwiartka selera

- mała marchewka

- olej do smażenia

- pół łyżeczki soli

- łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- łyżeczka pieprzu ziołowego

Groch namocz minimum 4 godziny. Po namoczeniu przepłukaj i odsącz. W blenderze umieść cebulę, marchew i selera. Zblenduj na drobno. Dodaj groch i blenduj wszystko razem na jednolitą masę. Przełóż wszystko do miski, dopraw solą, papryką i pieprzem ziołowym. Wymieszaj wszystko dłońmi, ugniatając dobrze masę. Dzięki temu warzywa puszczą sok i masa będzie się dobrze lepić. Zostaw na kilka minut. Po tym czasie formuj średniej wielkości kotlety. Smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Pamiętaj, że wszystkie składniki są surowe, więc daj im na spokojnie dojść na patelni ;)

Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mielenia - sprawdza się tutaj świetnie.

Kotlety są równie smaczne na zimno, więc warto zrobić z podwójnej porcji :D

Warzy warzywa kotlety mielone grochowe

Wegańskie kotlety mielone z grochu mielone grochowe



Komentarze