Śląskie kluski dyniowe i jarmuż w śmietanie

 

Jarmuż duszony w wegańskiej śmietanie warzy warzywa

Lekko słodkawe, dyniowe kluski śląskie maczane w duszonym w śmietanie jarmużu - prawdziwy comfort food. Jeżeli tak jak ja lubicie kolory na talerzu, to dodatek kolorowego warzywa do śląskich klusek zawsze urozmaici nasze talerze. 

Jeżeli zostanie Ci jakimś cudem nadmiar klusek, to po przestudzeniu pokrój je w plastry i podsmaż na złoto z obu stron - to są moje smaki dzieciństwa ;) 


Jarmuż w śmietanie:

- 150 g jarmużu

- 3 ząbki czosnku

- opakowanie wegańskiej śmietany (u mnie Planton - 180 g)

- oliwa z oliwek

- sól, świeżo mielony pieprz do smaku

- około 100 ml wody 

- opcjonalnie łyżka płatków drożdżowych, a jak lubisz to nawet dwie 


Z jarmużu usuwamy twarde łodygi. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy jarmuż, smażymy około minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, smażymy kolejną minutę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Dodajemy wegańską śmietanę, pierzymy. Jeżeli śmietana jest bardzo gęsta można delikatnie całość rozrzedzić wodą. Dodajemy płatki drożdżowe, mieszamy i gotowe.


Kluski śląskie dyniowe:

- 600 g dyni piżmowej 

- 400 g ziemniaków

- mąka ziemniaczana (około 1 szklanki)


Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.  Gotujemy na parze do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy około 1/3 objętości przeciśniętej dyni i ziemniaków. Dynia jest bardziej mokra, nie ma w sobie skrobii, więc musimy zastosować inne proporcje niż w przypadku tradycyjnych klusek śląskich. Z wyrobionego ciasta zrób kluski jak śląskie, obowiązkowo z dziurką ;) Wrzucaj na osoloną, gotującą się wodę i gotuj około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na górę.

Kluski śląskie dyniowe jarmuż w śmietanie wegański obiad

Duszony z czosnkiem jarmuż w śmietanie warzy warzywa



Komentarze