Zupa krem z jarmużu i soczewicy

Zupa krem z jarmużu i soczewicy warzy warzywa


Reklamować jarmużu chyba już nie trzeba, bo każdemu obiło się o uszy, że to prawdziwy superfood. Warto po niego sięgać jak najczęściej i pod różnymi postaciami. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z tym warzywem w roli głównej: 

Jarmuż w śmietanie

Risotto z pesto z jarmużu

Tym razem proponuję zupę krem z dodatkiem czerwonej soczewicy, dzięki której zupa jest sycąca i ma przemyconą sporą porcję białka ;) 


Składniki:

- 2 szklanki jarmużu pozbawionego łodyg

- 4 średnie ziemniaki

- pół szklanki czerwonej soczewicy

- mała cebula

- 5 ząbków czosnku

- sól, pieprz do smaku

- sok z połowy cytryny

- oliwa z oliwek do smażenia

- 2 litry wody lub bulionu warzywnego


Posiekaj cebulę i cztery ząbki czosnku. Jeden ząbek zostaw na sam koniec. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.  Na rozgrzanej oliwie podsmaż lekko cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pokrojone ziemniaki i czerwoną soczewicę. Chwilę podsmaż, posól, popieprz i zalej wodą lub bulionem. Gotuj wszystko do momentu aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj jarmuż i gotuj jeszcze kilka minut. Dzięki dodaniu jarmużu pod sam koniec, zupa będzie miała ładny zielony kolor. Na koniec dodaj sok z cytryny, świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość zblenduj na krem. Podawaj z czym lubisz: prażonymi pestkami, grzankami, ulubioną oliwą.

Wegańska zupa krem jarmuż i soczewica


Komentarze