Reklamować jarmużu chyba już nie trzeba, bo każdemu obiło się o uszy, że to prawdziwy superfood. Warto po niego sięgać jak najczęściej i pod różnymi postaciami. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z tym warzywem w roli głównej:
Tym razem proponuję zupę krem z dodatkiem czerwonej soczewicy, dzięki której zupa jest sycąca i ma przemyconą sporą porcję białka ;)
Składniki:
- 2 szklanki jarmużu pozbawionego łodyg
- 4 średnie ziemniaki
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
Posiekaj cebulę i cztery ząbki czosnku. Jeden ząbek zostaw na sam koniec. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż lekko cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pokrojone ziemniaki i czerwoną soczewicę. Chwilę podsmaż, posól, popieprz i zalej wodą lub bulionem. Gotuj wszystko do momentu aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj jarmuż i gotuj jeszcze kilka minut. Dzięki dodaniu jarmużu pod sam koniec, zupa będzie miała ładny zielony kolor. Na koniec dodaj sok z cytryny, świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość zblenduj na krem. Podawaj z czym lubisz: prażonymi pestkami, grzankami, ulubioną oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz