Brukselka... Dla większości zmora z dzieciństwa. Mało kto sięga przez to po nią w dorosłym życiu, a szkoda, bo jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pamiętamy ją jako rozgotowaną i gorzką w środku. Proponuję Ci brukselkę, która całkowicie odbiega od tego wspomnienia z dzieciństwa. W lepkim, słodko kwaśnym sosie, podduszona tak, aby była al dente, dzięki czemu nie pojawia się ten charakterystyczny gorzki smak. Do tego robi się ją naprawdę ekspresowo, bo około 15 minut ;)
Składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 200 ml wody
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- łyżka skrobii ziemniaczanej
- olej sezamowy + 50 ml wody do duszenia
- opcjonalnie sezam i zielona cebulka do posypania
Przygotowanie:
Brukselkę umyj. Mniejsze brukselki pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wrzuć brukselkę. Od razu przykryj pokrywką i smaż około 4 minut, potrząsając co chwilę patelnią, by brukselki lekko się przyrumieniły. Wlej na patelnię 50 ml wody i znów przykryj. Duś jeszcze około 5 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Wymieszaj 200 ml wody z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj sos sojowy, ocet, syrop klonowy i mąkę ziemniaczaną. Wlej wszystko na patelnię i doprowadź do wrzenia.
Tak przygotowaną brukselkę możesz zjeść jako samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Świetnie smakuje posypana ziarnami sezamu i dymką.
Komentarze
Prześlij komentarz