Składniki na jeden litrowy słoik:
- 250 g suchej fasoli jaś
- olej lniany 50 ml
- olej rzepakowy 30 ml
- 1 duża cebula
- 2 płaty nori
- 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- Sól, pieprz do smaku
Fasolę trzeba namoczyć na minimum 8 godzin. Namoczoną fasolę płuczemy i gotujemy do miękkości. Ja przy okazji robię dwa w jednym i gotuję fasolę razem z kawałkami włoszczyzny, opaloną cebulą, jakimiś resztkami warzyw z lodówki i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól, kozieradka, pieprz). Dzięki temu mam od razu super bulion do wykorzystania jako baza do zup czy sosów.
W tym przepisie możesz zastąpić fasolę suchą na fasolę z puszki, którą wcześniej dobrze wypłuczesz. Fakt, nie będzie to to samo co duży, ładny Jaś, ale taka wersja ekspresowa też się sprawdzi ;)
Do ugotowanej fasoli dodaj posiekaną cebulę, pokruszone drobno płaty nori i resztę składników. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoika lub pojemnika. Wstawiamy do lodówki i gotowe.
Najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, dlatego z myślą o świętach i wigilii warto zrobić to wcześniej.
właśnie zrobiłam i czekam na efekt za kilka dni :)
OdpowiedzUsuń