Wiem, że przepisy z fasolą, którą trzeba wcześniej ugotować skutecznie odstraszają większość czytelników wegańskich blogów. W moim domu gotowana fasola jest ostatnio dosyć często, bo jestem rosołolubna. Od jakiegoś czasu, robiąc mój wegański rosół, gotuję go na fasoli. Mam wtedy dwa w jednym - pyszny, głęboki w smaku rosół i dużo gotowanej fasoli, do wykorzystania na różne sposoby. Tym razem proponuję fasolę w pysznym, kremowym, porowym sosie. Bo fasola nie musi być jedzona tylko po bretońsku ;)
Składniki:
- fasola ugotowana 500 g (250 g suchej fasoli) - możesz zamienić na 2 puszki gotowanej fasoli
- biała część dużego pora
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- sól
- 20 g płatków drożdżowych
Śmietanka z nerkowców (możesz zamienić na wegańską śmietanę lub wegański jogurt naturalny):
- 70 g nerkowców + wrzątek do zalania
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
Zacznij od zalania nerkowców wrzątkiem, jeżeli decydujesz się na opcję z taką właśnie śmietanką. Niech będą zalane minimum 15 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Lekko podsmaż i dodaj pokrojonego w półplasterki pora. Całość posól do smaku i duś do miękkości. Przypraw gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym.
Dokończ robienie śmietanki z nerkowców. Nerkowce odsącz z wody, w której się moczyły. Dodaj zimną wodę, sól i ocet jabłkowy. Zblenduj.
Do podsmażonego pora wlej śmietankę z nerkowców, dodaj płatki drożdżowe. Wszystko zamieszaj, dodaj fasolę i podgrzej chwilę, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Podawaj z dobrym pieczywem albo z domową focaccią.
Komentarze
Prześlij komentarz