Leniwe znane są głównie z wersji na słodko, podawane z cukrem i cynamonem albo bułką tartą. Zweganizowanie leniwych jest banalnie proste, bo wystarczy zastąpić twaróg naturalnym tofu. Proponuję jednak wersję wytrawną z bardzo aromatycznym pietruszkowym pesto i suszonymi pomidorami. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)
Składniki:
- 450 g ziemniaków
- 2 opakowania (po 180 g) tofu naturalnego
- 3 łyżki octu jabłkowego lub sok z połowy cytryny
- około 5 czubatych łyżek skrobii ziemniaczanej
- sól do gotowania ziemniaków i klusek
Pesto:
- duży pęczek zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 70 ml oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- suszone pomidory
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz,umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i przestudź.
Kiedy ziemniaki się studzą, możesz przygotować pesto. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.
Tofu rozdrobnij blenderem. Nie blenduj na bardzo gładką masę, niech będą wyczuwalne grudki. Dodaj do zblendowanego tofu ocet lub sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj tofu i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy odłóż 1/4 i w jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Dodaj odłożoną masę i wyrób ciasto na leniwe.
Z powstałej masy formuj wałki i krój w prostokąty.
Gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia leniwych na powierzchnię wody.
Podawaj polane pesto i posypane pokrojonymi pomidorami suszonymi.
Komentarze
Prześlij komentarz