Wytrawny tofurnik z botwinką

Tofurnik z wędzonego tofu z botwinką warzy warzywa


Jestem fanką tofurników każdej postaci. Na moim blogu znajdziecie już przepisy na klasyczny słodki tofurnik, ale i na wytrawny tofurnik na spodzie z pumpernikla. Tutaj przedstawiam przepis na wytrawny tofurnik z botwinką na spodzie z orzechów i oliwek, w którym użyłam tofu wędzonego. Takie danie idealnie sprawdzi się na plenerowych, wiosennych czy letnich piknikach. 


Składniki:


Spód:

50 g orzechów włoskich

160 g czarnych oliwek

2 łyżki oliwy z oliwek 


Masa:

- 3 kostki wędzonego tofu

- duży pęczek botwinki lub dwa mniejsze

- puszka mleczka kokosowego

- sok z 1,5 cytryny

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki oleju kokosowego w formie stałej

- sól, pieprz do smaku


Przygotowanie: 

Botwinkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć botwinkę. Dopraw solą i pieprzem. Można delikatnie podlać odrobiną wody. Duś aż zmięknie i odparuje woda.

Przygotuj spód. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Oliwki odsącz z zalewy, przekrój na połówki i również upraż na suchej patelni, aby odparować z nich część wody. Orzechy i oliwki umieść w blenderze i zblenduj. Dla lepszego blendowania możesz dodać dwie łyżki oliwy z oliwek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

Spód tortownicy wyłóż przygotowaną masą z orzechów i oliwek i wstaw do piekarnika.

Wszystkie składniki na masę, poza botwinką, umieść w misce i zblenduj na gładko. Dodaj podduszoną botwinkę. Przypraw solą i pieprzem. 

Wyciagnij z piekarnika podpieczony spód. Wylej na górę masę z tofu. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 45-50 minut.

Tofurnik po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Jemy na zimno :D


Tofurnik z wędzonym tofu na słono

Wędzony tofurnik z botwinką warzy warzywa


Komentarze