Jestem fanką tofurników każdej postaci. Na moim blogu znajdziecie już przepisy na klasyczny słodki tofurnik, ale i na wytrawny tofurnik na spodzie z pumpernikla. Tutaj przedstawiam przepis na wytrawny tofurnik z botwinką na spodzie z orzechów i oliwek, w którym użyłam tofu wędzonego. Takie danie idealnie sprawdzi się na plenerowych, wiosennych czy letnich piknikach.
Składniki:
Spód:
50 g orzechów włoskich
160 g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
Masa:
- 3 kostki wędzonego tofu
- duży pęczek botwinki lub dwa mniejsze
- puszka mleczka kokosowego
- sok z 1,5 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju kokosowego w formie stałej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć botwinkę. Dopraw solą i pieprzem. Można delikatnie podlać odrobiną wody. Duś aż zmięknie i odparuje woda.
Przygotuj spód. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Oliwki odsącz z zalewy, przekrój na połówki i również upraż na suchej patelni, aby odparować z nich część wody. Orzechy i oliwki umieść w blenderze i zblenduj. Dla lepszego blendowania możesz dodać dwie łyżki oliwy z oliwek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Spód tortownicy wyłóż przygotowaną masą z orzechów i oliwek i wstaw do piekarnika.
Wszystkie składniki na masę, poza botwinką, umieść w misce i zblenduj na gładko. Dodaj podduszoną botwinkę. Przypraw solą i pieprzem.
Wyciagnij z piekarnika podpieczony spód. Wylej na górę masę z tofu. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 45-50 minut.
Tofurnik po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Jemy na zimno :D
Komentarze
Prześlij komentarz