Czteroskładnikowa ekspresowa tarta czekoladowa

Szybka wegańska tarta czekoladowa z czterech składników warzy warzywa




Ten przepis ratuje mnie zawsze kiedy mam ochotę na jakiś słodycz z kremową konsystencją. 

Tarta robi się ekspresowo, bo na jej przygotowanie wystarczy 15 minut. W dodatku powstaje z czterech prostych składników! Nic nie trzeba piec. Jedyny minus jest taki, że trzeba wytrwać czas kiedy się chłodzi i tężeje :D

A smakuje wybornie! 


 Składniki:

- opakowanie kruchych ciasteczek wegańskich 200 g (mogą być herbatniki lub owsiane albo wielozbożowe)

- 3 łyżki masła orzechowego

- puszka tłustego mleczka kokosowego (najlepiej sprawdza się mleczko z lidla, jeżeli masz inne, daj dwie tabliczki czekolady)

- tabliczka gorzkiej czekolady

Opcjonalnie:

- ćwierć łyżeczki soli

- 2 łyżki cukru

- sezonowe owoce lub prażone płatki migdałowe 


Przygotowanie:

Ciastka rozdrobnij w blenderze na proszek. Dodaj do nich masło orzechowe i opcjonalnie sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, przenieś na spód blachy do tarty i rozprowadź wyrównując łyżką.

Do rondelka przelej całą zawartość puszki mleczka kokosowego i dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Możesz dosłodzić dwoma łyżkami cukru. Podgrzej i wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Nie doprowadzaj wrzenia. Wystarczy lekko podgrzać, żeby czekolada się rozpuściła. 

Masę czekoladową wylej na przygotowany wcześniej spód. Możesz udekorować owocami lub prażonymi płatkami migdałów. 

Przestudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.


Czekoladowa tarta na orzechowym spodzie z ciasteczek warzy warzywa


Ciasto wegańskie z kremem czekoladowym bez pieczenia

Komentarze