Ten przepis ratuje mnie zawsze kiedy mam ochotę na jakiś słodycz z kremową konsystencją.
Tarta robi się ekspresowo, bo na jej przygotowanie wystarczy 15 minut. W dodatku powstaje z czterech prostych składników! Nic nie trzeba piec. Jedyny minus jest taki, że trzeba wytrwać czas kiedy się chłodzi i tężeje :D
A smakuje wybornie!
Składniki:
- opakowanie kruchych ciasteczek wegańskich 200 g (mogą być herbatniki lub owsiane albo wielozbożowe)
- 3 łyżki masła orzechowego
- puszka tłustego mleczka kokosowego (najlepiej sprawdza się mleczko z lidla, jeżeli masz inne, daj dwie tabliczki czekolady)
- tabliczka gorzkiej czekolady
Opcjonalnie:
- ćwierć łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- sezonowe owoce lub prażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciastka rozdrobnij w blenderze na proszek. Dodaj do nich masło orzechowe i opcjonalnie sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, przenieś na spód blachy do tarty i rozprowadź wyrównując łyżką.
Do rondelka przelej całą zawartość puszki mleczka kokosowego i dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Możesz dosłodzić dwoma łyżkami cukru. Podgrzej i wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Nie doprowadzaj wrzenia. Wystarczy lekko podgrzać, żeby czekolada się rozpuściła.
Masę czekoladową wylej na przygotowany wcześniej spód. Możesz udekorować owocami lub prażonymi płatkami migdałów.
Przestudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz