Biszkopt piernikowy z czekoladowym kremem i powidłami

Wegański biszkopt z kremem z bitej śmietany i czekolady


To bardzo proste w przygotowaniu pyszne ciasto, które ma w sobie połączenie kilku deserów. Biszkopt o piernikowym smaku z chrupiącymi kawałkami orzechów posmarowany śliwkowymi powidłami z czekoladowym kremem jak z tortu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. 

Biszkopt piernikowy:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka sody oczyszczonej

- 3 łyżki gorzkiego kakao

- 3 łyżki przyprawy do piernika

- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

- szczypta soli

- szklanka mleka sojowego niesłodzonego (jeżeli użyjesz słodzonego dodaj mniej cukru)

- 1/3 szklanki oleju rzepakowego

- 1 łyżka octu jabłkowego


Krem:

- kubeczek wegańskiej Ramy Crema 31%

- 1 łyżka cukru

- tabliczka gorzkiej czekolady


Dodatkowo:

- pół słoika powideł śliwkowych

- gorzkie kakao do posypania


Przygotowujemy biszkopt. Siekamy orzechy. Składniki suche wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z octem i olejem. Zostawiamy na kilka minut, żeby mleko się lekko ścieło. Wlewamy mokre składniki do suchych, energicznie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut. 

Przygotowujemy krem. Ramę z cukrem ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ubitej śmietany. Ubijamy jeszcze razem.

Biszkopt studium. Po przestudzeniu przekrawamy na pół w poprzek i dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugą połową. Smarujemy od góry kremem. Posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, żeby krem stężał.

Ciasto piernikowe z kremem czekoladowym i powidłami warzy warzywa

Biszkopt piernikowy z kremem i powidłami wegański warzy warzywa



Komentarze