To bardzo proste w przygotowaniu pyszne ciasto, które ma w sobie połączenie kilku deserów. Biszkopt o piernikowym smaku z chrupiącymi kawałkami orzechów posmarowany śliwkowymi powidłami z czekoladowym kremem jak z tortu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia.
Biszkopt piernikowy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
- szczypta soli
- szklanka mleka sojowego niesłodzonego (jeżeli użyjesz słodzonego dodaj mniej cukru)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
- kubeczek wegańskiej Ramy Crema 31%
- 1 łyżka cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- pół słoika powideł śliwkowych
- gorzkie kakao do posypania
Przygotowujemy biszkopt. Siekamy orzechy. Składniki suche wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z octem i olejem. Zostawiamy na kilka minut, żeby mleko się lekko ścieło. Wlewamy mokre składniki do suchych, energicznie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut.
Przygotowujemy krem. Ramę z cukrem ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ubitej śmietany. Ubijamy jeszcze razem.
Biszkopt studium. Po przestudzeniu przekrawamy na pół w poprzek i dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugą połową. Smarujemy od góry kremem. Posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, żeby krem stężał.
Komentarze
Prześlij komentarz