Wiecie już, że jestem fanką klusek w każdym wydaniu. Poznaliście już kluski śląskie nadziewane soczewicą, a teraz pora na propozycję innego farszu. Tym razem przygotowałam je ze szpinakiem, podane ze szczypiorkiem i wegańską śmietaną. Zdecydowanie delikatniejsze w smaku od tych z soczewicą.
Farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- pół szklanki słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól do smaku
Szpinak rozmrażam i duszę na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Staram się odparować cały nadmiar wody. To bardzo ważne, dzięki temu ciasto nie namoknie za bardzo podczas lepienia. Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika. Uprażone ziarna rozgniatam lekko w moździerzu i dodaję do farszu.
Wyrabiamy ciasto według przepisu tutaj i formujemy kluski, wypełniając je farszem. Gotujemy na osolonym wrzątku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem śmietany. Ja wybrałam kremową śmietanę kokosową.
Komentarze
Prześlij komentarz