Klopsiki z czarnej soczewicy

wegańskie roślinne klopsiki

Czarna soczewica jest zdecydowanie moją ulubioną odmianą tego warzywa. Nie rozpada się w gotowaniu, ma bardzo wyrazisty smak, no i jest czarna - czarna jak moje strzygowe serce. Na blogu znajdziecie przepis, jak z jej wykorzystaniem przygotować śląską wegańską roladę, a tym razem opiszę Wam, jak zrobić z niej klopsiki. 
Klopsiki są naprawdę syte i będą się idealnie komponować z każdym sosem i dodatkami. Smakują też na zimno na kanapkach czy zawinięte w tortillę. 

Składniki na 4 porcje:

- 3/4 szklanki suchej soczewicy (ok.100-120 g)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub sojowo-grzybowego
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżka wędzonej papryki
- pół namoczonej bułki lub w wersji bezglutenowej 4 łyżki skrobi i 4 łyżki oleju

Soczewicę zalej 1,5 szklanki wody i gotuj do momentu wchłonięcia jej całkowicie przez soczewicę. Ugotowaną soczewicę przestudź, a następnie zblenduj, zostawiając trochę nierozdrobnionych nasionek. Dodaj przyprawy, namoczoną odciśniętą bułkę lub skrobię i olej i wyrób ręcznie masę, z której formuj następnie małe kuleczki. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. 

Możesz również potraktować ten przepis jako bazę i eksperymentować z przyprawami. Do samej masy można też dodawać suszone pomidory, cebulę, czy inne dodatki ;)

czarna soczewica, sos pomidorowy


wegański obiad



Komentarze