Klopsiki są naprawdę syte i będą się idealnie komponować z każdym sosem i dodatkami. Smakują też na zimno na kanapkach czy zawinięte w tortillę.
Składniki na 4 porcje:
- 3/4 szklanki suchej soczewicy (ok.100-120 g)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub sojowo-grzybowego
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżka wędzonej papryki
- pół namoczonej bułki lub w wersji bezglutenowej 4 łyżki skrobi i 4 łyżki oleju
Soczewicę zalej 1,5 szklanki wody i gotuj do momentu wchłonięcia jej całkowicie przez soczewicę. Ugotowaną soczewicę przestudź, a następnie zblenduj, zostawiając trochę nierozdrobnionych nasionek. Dodaj przyprawy, namoczoną odciśniętą bułkę lub skrobię i olej i wyrób ręcznie masę, z której formuj następnie małe kuleczki. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
Możesz również potraktować ten przepis jako bazę i eksperymentować z przyprawami. Do samej masy można też dodawać suszone pomidory, cebulę, czy inne dodatki ;)
Komentarze
Prześlij komentarz